Baskijska tarta z kremem custard przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Baskijska tarta z kremem custard

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

50 gramów

2 łyżki

1 sztuka

300 gramów

500 gramów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto schłódź w lodówce i rozwałkuj.

Krok 2

Przenieś je na wałku na formę do tarty, a brzegi zetnij równo z formą. Przykryj ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej.

Krok 3

Piecz w gorącym piekarniku przez 10 minut.

Krok 4

W garnku zagotuj cukier z mlekiem i skrobią cały czas mieszając. Dodaj żółtka, wanilię i masło.

Krok 5

Na podpieczonym spodzie tarty ułóż maliny, wlej krem i posyp płatkami migdałowymi.

Krok 6

Wstaw do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baskijska tarta z kremem custard - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kaczka po pekińsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej