Składniki
200 gramów
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
50 gramów
2 łyżki
1 sztuka
300 gramów
500 gramów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto schłódź w lodówce i rozwałkuj.
Krok 2
Przenieś je na wałku na formę do tarty, a brzegi zetnij równo z formą. Przykryj ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej.
Krok 3
Piecz w gorącym piekarniku przez 10 minut.
Krok 4
W garnku zagotuj cukier z mlekiem i skrobią cały czas mieszając. Dodaj żółtka, wanilię i masło.
Krok 5
Na podpieczonym spodzie tarty ułóż maliny, wlej krem i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 6
Wstaw do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej