Bób po katalońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób po katalońsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

1 łyżka

6 szklanek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie, aby był średnio miękki. Ostudź, obierz ze skóry i odstaw.

Krok 2

Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, zalej kilkoma szklankami wrzątku. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 10 minut.

Krok 3

Kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu, by powstały skwarki. Wyjmij i osusz.

Krok 4

Do pozostałego smalcu dodaj drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu i cały czas mieszaj przez minutę.

Krok 5

Wlej wywar z gotowania kiełbasy, wino, pokrojoną kiełbasę, miętę, listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, co chwilę mieszając.

Krok 6

Dodaj obrany bób, natkę pietruszki i gotuj do czasu, gdy bób całkiem zmięknie. Potrawę podawaj posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szaszłyki satay z kurczaka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej