
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżka
500 gramów
1 łyżka
6 szklanek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie, aby był średnio miękki. Ostudź, obierz ze skóry i odstaw.
Krok 2
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, zalej kilkoma szklankami wrzątku. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 10 minut.
Krok 3
Kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu, by powstały skwarki. Wyjmij i osusz.
Krok 4
Do pozostałego smalcu dodaj drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu i cały czas mieszaj przez minutę.
Krok 5
Wlej wywar z gotowania kiełbasy, wino, pokrojoną kiełbasę, miętę, listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, co chwilę mieszając.
Krok 6
Dodaj obrany bób, natkę pietruszki i gotuj do czasu, gdy bób całkiem zmięknie. Potrawę podawaj posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej