Bób po katalońsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

245

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

500 gramów

1 łyżka

6 szklanek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie, aby był średnio miękki. Ostudź, obierz ze skóry i odstaw.

Krok 2

Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, zalej kilkoma szklankami wrzątku. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 10 minut.

Krok 3

Kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu, by powstały skwarki. Wyjmij i osusz.

Krok 4

Do pozostałego smalcu dodaj drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu i cały czas mieszaj przez minutę.

Krok 5

Wlej wywar z gotowania kiełbasy, wino, pokrojoną kiełbasę, miętę, listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, co chwilę mieszając.

Krok 6

Dodaj obrany bób, natkę pietruszki i gotuj do czasu, gdy bób całkiem zmięknie. Potrawę podawaj posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób po katalońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej