
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżka
500 gramów
1 łyżka
6 szklanek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotuj w osolonej wodzie, aby był średnio miękki. Ostudź, obierz ze skóry i odstaw.
Krok 2
Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, zalej kilkoma szklankami wrzątku. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 10 minut.
Krok 3
Kiełbasę wyjmij, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu, by powstały skwarki. Wyjmij i osusz.
Krok 4
Do pozostałego smalcu dodaj drobno posiekany czosnek, smaż na średnim ogniu i cały czas mieszaj przez minutę.
Krok 5
Wlej wywar z gotowania kiełbasy, wino, pokrojoną kiełbasę, miętę, listek laurowy. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj, a następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, co chwilę mieszając.
Krok 6
Dodaj obrany bób, natkę pietruszki i gotuj do czasu, gdy bób całkiem zmięknie. Potrawę podawaj posypaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej