
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
300 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki obierz i pokrój na ósemki, a pora w krążki.
Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki i smaż do czasu, gdy puszczą sok.
Krok 3
Dodaj pora i smaż jeszcze 5 minut.
Krok 4
Warzywa razem z płynem przerzuć do garnka i duś pod przykryciem.
Krok 5
Kurczaka podsmaż chwilę na patelni i dodaj do warzyw.
Krok 6
Wlej sos sojowy, dopraw pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą.
Krok 7
Wszystko duś jeszcze przez 20 minut. Podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























