Faszerowany kalafior z rusztu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany kalafior z rusztu

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

150 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Filety zmielić i wymieszać z przyprawami. Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.

Krok 2

Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie. Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu. Wyciąć kilka różyczek. Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo, więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'), wetknąć wcześniej wycięte różyczki.

Krok 3

Skropić oliwą, posypać odrobiną sera żółtego, zawinąć w folię, piec tacce na grillu przez ok. 80min. Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5-10min. Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym; można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej