Faszerowany kalafior z rusztu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany kalafior z rusztu

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

2 łyżeczki

200 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

150 gramów

20 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz: Filety zmielić i wymieszać z przyprawami. Cebulkę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oliwie - dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty żółty ser i jajko- wymieszać.

Krok 2

Kalafiora zblanszować w osolonej wodzie. Położyć na folii aluminiowej głąbem do spodu. Wyciąć kilka różyczek. Nafaszerować kalafior farszem (także od spodu; farszu jest sporo, więc należy go powciskać między różyczki kalafiora i nałożyć 'z górką'), wetknąć wcześniej wycięte różyczki.

Krok 3

Skropić oliwą, posypać odrobiną sera żółtego, zawinąć w folię, piec tacce na grillu przez ok. 80min. Następnie odkryć i podpiec przez kolejne 5-10min. Dobrze smakuje z sosem tzatziki lub czosnkowym; można również posypać bułką tartą zarumienioną na maśle. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany kalafior z rusztu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej