Ogórki faszerowane twarożkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki faszerowane twarożkiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

17

398 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

846 osób wydrukowało

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Rzodkiewki drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Ser biały wymieszaj z jogurtem, dodaj do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i pieprz. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ogórki i posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 10.06.2023

    Fajna, bardzo dobra przekąska. Oczywiście zmodyfikowana przeze mnie. Zamiast faszerować ogórka wszystko pokroiłam i wymieszałam ze sobą.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki faszerowane twarożkiemOgórki faszerowane twarożkiem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Delikatny twarożek z dodatkiem świeżych warzyw to przekąska odpowiednia do zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki zawartości białka stanowi pożywny posiłek, np. po treningu. Do jej przygotowania wybierz dobry twaróg. Powinien łatwo ucierać się na gładką masę i być lekko kwaśny. Nie powinien mieć za to zbyt dużo serwatki. Jeśli wolisz inne białe sery, użyj ich do przygotowania ogórków faszerowanych twarożkiem. Nadają się np. sery homogenizowane naturalne. Ważna jest ich zawartość tłuszczu, dlatego wybieraj te chude, odtłuszczone. Dodaj do nich pokrojone warzywa. Zamiast rzodkiewek będzie pasować też np. papryka, pamiętaj tylko, by pokroić ją bardzo drobno. Wybierz duże ogórki, takie, które łatwo będzie wydrążyć. Obierz je i usuń z nich pestki. Przygotowanym wcześniej farszem nadziej powstałe łódeczki. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Dodadzą przekąsce wielu składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Gotowe dietetyczne danie udekoruj prażonymi pestkami i podaj od razu po przygotowaniu.