Ogórki faszerowane twarożkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki faszerowane twarożkiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

16

370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

894 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

2 łyżki

6 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ogórki przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Rzodkiewki drobno pokrój, czosnek drobno posiekaj.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Ser biały wymieszaj z jogurtem, dodaj do niego pokrojone rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i pieprz. W razie potrzeby farsz dopraw do smaku.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ogórki i posyp podprażonymi pestkami słonecznika.

Ogórki faszerowane twarożkiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki faszerowane twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chrupki z ciecierzycy
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ogórki faszerowane twarożkiemOgórki faszerowane twarożkiem

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Delikatny twarożek z dodatkiem świeżych warzyw to przekąska odpowiednia do zaspokojenia głodu między głównymi posiłkami. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki zawartości białka stanowi pożywny posiłek, np. po treningu. Do jej przygotowania wybierz dobry twaróg. Powinien łatwo ucierać się na gładką masę i być lekko kwaśny. Nie powinien mieć za to zbyt dużo serwatki. Jeśli wolisz inne białe sery, użyj ich do przygotowania ogórków faszerowanych twarożkiem. Nadają się np. sery homogenizowane naturalne. Ważna jest ich zawartość tłuszczu, dlatego wybieraj te chude, odtłuszczone. Dodaj do nich pokrojone warzywa. Zamiast rzodkiewek będzie pasować też np. papryka, pamiętaj tylko, by pokroić ją bardzo drobno. Wybierz duże ogórki, takie, które łatwo będzie wydrążyć. Obierz je i usuń z nich pestki. Przygotowanym wcześniej farszem nadziej powstałe łódeczki. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Dodadzą przekąsce wielu składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i witaminy E. Gotowe dietetyczne danie udekoruj prażonymi pestkami i podaj od razu po przygotowaniu.