
Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz - 3 pokrój w piórka. Mięso obsmaż do zrumienienia, partiami, na 2 łyżkach oleju, przekładaj do rondla. Na tej sameju patelni, znów na 2 łyżkach oleju, zeszklij cebulę. Wlej rozpuszczoną w 200 ml wody bulionetkę, zagotuj, przelej do rondla z mięsem. Dodaj liście laurowe i ziele, duś aż mięso zmięknie.
Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Na najdrobniejszych oczkach zetrzyj do nich jedną cebulę. Wymieszaj całość z jajkiem, mąką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
Krok 3
Do gulaszu dodaj pokrojoną w paski, oczyszczoną z pestek, paprykę oraz fix do gulaszu, wymieszaj, duś chwilę aż papryka zmięknie. Zagęść sos zasmażką, zagotuj, zdejmij z ognia i dolej jogurt - wymieszaj dokładnie ale już nie gotuj. Dosyp koperek.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, smaż placki partiami, nakładając ciasto łyżką. Mają być chrupiące i dobrze zrumienione. Po usmażeniu osączaj na ręczniku papierowym i zaraz nakładaj na talerze. Polewaj gulaszem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































