Składniki
8 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 łyżki
0.5 szklanki
2 sztuki
2 sztuki
1.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz - 3 pokrój w piórka. Mięso obsmaż do zrumienienia, partiami, na 2 łyżkach oleju, przekładaj do rondla. Na tej sameju patelni, znów na 2 łyżkach oleju, zeszklij cebulę. Wlej rozpuszczoną w 200 ml wody bulionetkę, zagotuj, przelej do rondla z mięsem. Dodaj liście laurowe i ziele, duś aż mięso zmięknie.
Krok 2
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Na najdrobniejszych oczkach zetrzyj do nich jedną cebulę. Wymieszaj całość z jajkiem, mąką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
Krok 3
Do gulaszu dodaj pokrojoną w paski, oczyszczoną z pestek, paprykę oraz fix do gulaszu, wymieszaj, duś chwilę aż papryka zmięknie. Zagęść sos zasmażką, zagotuj, zdejmij z ognia i dolej jogurt - wymieszaj dokładnie ale już nie gotuj. Dosyp koperek.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, smaż placki partiami, nakładając ciasto łyżką. Mają być chrupiące i dobrze zrumienione. Po usmażeniu osączaj na ręczniku papierowym i zaraz nakładaj na talerze. Polewaj gulaszem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej