Gulasz z szynki z papryką i plackami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z szynki z papryką i plackami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz - 3 pokrój w piórka. Mięso obsmaż do zrumienienia, partiami, na 2 łyżkach oleju, przekładaj do rondla. Na tej sameju patelni, znów na 2 łyżkach oleju, zeszklij cebulę. Wlej rozpuszczoną w 200 ml wody bulionetkę, zagotuj, przelej do rondla z mięsem. Dodaj liście laurowe i ziele, duś aż mięso zmięknie.

Krok 2

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Na najdrobniejszych oczkach zetrzyj do nich jedną cebulę. Wymieszaj całość z jajkiem, mąką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

Krok 3

Do gulaszu dodaj pokrojoną w paski, oczyszczoną z pestek, paprykę oraz fix do gulaszu, wymieszaj, duś chwilę aż papryka zmięknie. Zagęść sos zasmażką, zagotuj, zdejmij z ognia i dolej jogurt - wymieszaj dokładnie ale już nie gotuj. Dosyp koperek.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, smaż placki partiami, nakładając ciasto łyżką. Mają być chrupiące i dobrze zrumienione. Po usmażeniu osączaj na ręczniku papierowym i zaraz nakładaj na talerze. Polewaj gulaszem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z szynki z papryką i plackami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej