
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.75 szklanki
2 szklanki
4 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej golenie.
Krok 2
Mięso obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony przez około 8 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 3
Marchew, cebulę i selera drobno posiekaj i podsmaż na oliwie przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wino i wywar, zagotuj.
Krok 5
Jagnięcinę polej sosem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 120 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia odwróć mięso.
Krok 6
Upieczone mięso posyp posiekaną natką wymieszaną z posiekaną miętą, skórką cytrynową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podawaj z makaronem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej