Jagnięcina osso bucco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina osso bucco

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.75 szklanki

2 szklanki

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej golenie.

Krok 2

Mięso obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony przez około 8 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3

Marchew, cebulę i selera drobno posiekaj i podsmaż na oliwie przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wino i wywar, zagotuj.

Krok 5

Jagnięcinę polej sosem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 120 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia odwróć mięso.

Krok 6

Upieczone mięso posyp posiekaną natką wymieszaną z posiekaną miętą, skórką cytrynową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podawaj z makaronem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej