
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
0.75 szklanki
2 szklanki
4 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej golenie.
Krok 2
Mięso obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony przez około 8 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 3
Marchew, cebulę i selera drobno posiekaj i podsmaż na oliwie przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wino i wywar, zagotuj.
Krok 5
Jagnięcinę polej sosem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 120 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia odwróć mięso.
Krok 6
Upieczone mięso posyp posiekaną natką wymieszaną z posiekaną miętą, skórką cytrynową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podawaj z makaronem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej