Jagnięcina osso bucco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina osso bucco

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.75 szklanki

2 szklanki

4 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem, obtocz w niej golenie.

Krok 2

Mięso obsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony przez około 8 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3

Marchew, cebulę i selera drobno posiekaj i podsmaż na oliwie przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj pomidory, sos pomidorowy, wino i wywar, zagotuj.

Krok 5

Jagnięcinę polej sosem, przykryj folią aluminiową i zapiekaj przez około 120 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia odwróć mięso.

Krok 6

Upieczone mięso posyp posiekaną natką wymieszaną z posiekaną miętą, skórką cytrynową i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podawaj z makaronem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina osso bucco - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekane ziemniaki serowe
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej