Gulasz ziemniaczano-grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz ziemniaczano-grzybowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr zagotuj z 300 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do sosu.

Krok 3

Pieczarki oraz świeże grzyby pokrój w cząstki, a czosnek posiekaj. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 4

Skrop całość oliwą i posyp majerankiem Knorr.

Krok 5

Przykryj naczynie żaroodporne z ziemniakami folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 6

Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Gulasz grzybowy podawaj posypany sporą ilością posiekanej natki pietruszki oraz z kwaśną śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Janina

    Janina , 18.12.2022

    TAK. Przepis genialny w swojej prostocie. Danie wychodzi przepyszne. Wypróbowałam też z innymi (nie młodymi) ziemniakami - smakuje równie wybornie. Jedyne, co można zmienić w tym przepisie to podwoić wszystkie składniki!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz ziemniaczano-grzybowyGulasz ziemniaczano-grzybowy

Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i apetyczne. Dzięki temu przepisowi urozmaicisz klasyczną wersję gulaszu – wariant grzybowo-ziemniaczany to propozycja idealna, kiedy masz ochotę na bezmięsny obiad. Jego przyrządzenie jest bardzo proste – zacznij od ziemniaków, dokładnie je myjąc, osuszając i umieszczając w woreczku z wyrazistą mieszanką przypraw. Pozostałe składniki pokrój w cząstki i posiekaj, a następnie wrzuć do ziemniaków. Smak mieszanki uzupełnisz dodatkiem suszonego majeranku oraz oliwy – zamknij szczelnie worek i delikatnie nim potrząśnij, aby wszystkie smaki i składniki się przeniknęły. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i umieść w nim mieszankę na kilkadziesiąt minut. Jak podawać gulasz? Wybornie smakuje serwowany z dużą ilością posiekanej natki pietruszki oraz kleksem kwaśnej śmietany. Odpowiednim dodatkiem jest również chrupiąca bagietka lub grzanki posypane ziołami i czosnkiem. Smaczne danie w niecałą godzinę – z tym przepisem jest to możliwe!