Gulasz ziemniaczano-grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz ziemniaczano-grzybowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.5 pęczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr zagotuj z 300 ml wody i wlej do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do sosu.

Krok 3

Pieczarki oraz świeże grzyby pokrój w cząstki, a czosnek posiekaj. Dodaj wszystko do ziemniaków.

Krok 4

Skrop całość oliwą i posyp majerankiem Knorr.

Krok 5

Przykryj naczynie żaroodporne z ziemniakami folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

Krok 6

Po tym czasie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Gulasz grzybowy podawaj posypany sporą ilością posiekanej natki pietruszki oraz z kwaśną śmietaną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz ziemniaczano-grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz ziemniaczano-grzybowyGulasz ziemniaczano-grzybowy

Dania jednogarnkowe są proste, szybkie i apetyczne. Dzięki temu przepisowi urozmaicisz klasyczną wersję gulaszu – wariant grzybowo-ziemniaczany to propozycja idealna, kiedy masz ochotę na bezmięsny obiad. Jego przyrządzenie jest bardzo proste – zacznij od ziemniaków, dokładnie je myjąc, osuszając i umieszczając w woreczku z wyrazistą mieszanką przypraw. Pozostałe składniki pokrój w cząstki i posiekaj, a następnie wrzuć do ziemniaków. Smak mieszanki uzupełnisz dodatkiem suszonego majeranku oraz oliwy – zamknij szczelnie worek i delikatnie nim potrząśnij, aby wszystkie smaki i składniki się przeniknęły. Rozgrzej piekarnik do temperatury sugerowanej w przepisie i umieść w nim mieszankę na kilkadziesiąt minut. Jak podawać gulasz? Wybornie smakuje serwowany z dużą ilością posiekanej natki pietruszki oraz kleksem kwaśnej śmietany. Odpowiednim dodatkiem jest również chrupiąca bagietka lub grzanki posypane ziołami i czosnkiem. Smaczne danie w niecałą godzinę – z tym przepisem jest to możliwe!