Przypomnienie kilku najważniejszych zasad związanych z pieczeniem bezy przyda się każdemu – nawet bardziej doświadczonemu miłośnikowi gotowania i wypieków. Podczas pracy nad tym zjawiskowym deserem o błędy nietrudno, więc kluczowa jest świadomość tego, że każdy etap przygotowania ma ogromne znaczenie. Dlaczego beza opada i co zrobić, żeby beza nie zmiękła od kremu? Tym razem rozkładamy przepisy na czynniki pierwsze.
Podstawy pieczenia bezy
Wszystkie składniki (tu mowa przede wszystkim o jajkach) powinny mieć temperaturę pokojową. Białka muszą być bardzo precyzyjnie oddzielone od żółtek. Niedokładność w tym temacie sprawi, że bezy nie uda nam się ubić, niezależnie od czasu, który spędzimy z mikserem w ręce.
Uwagę trzeba zwrócić także na naczynie, w którym będziemy ubijać bezę. Plastikowe miski lepiej zostaw w kuchennej szafce. Najlepiej postawić na sprzęt ze stali nierdzewnej. Naczynie musi być czyste i idealnie suche. Nawet kropla wody może sprawić, że beza nie wyjdzie.
Czemu beza opada?
Wydawać by się mogło, że wszystko poszło zgodnie z planem, masa była sztywna i lśniąca, lecz nagle widzisz, że beza opada. Co się stało? Powodów może być kilka.
Pierwszy z nich to cukier, który został użyty w przepisie. Jeśli wybierzesz zwykły cukier w kryształach, może się okazać, że trudno będzie uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Z kolei podczas używania cukru pudru trudno jest ocenić stopień wymieszania tego składnika z białkami. Najbardziej odpowiednim wyborem będzie cukier drobny – dedykowany do wypieków.
Druga sprawa to zbyt długie ubijanie białek i cukru. Może prowadzić ono do „przebicia” białek. To prawdopodobnie najczęstsza przyczyna późniejszego opadania bezy. Z tego względu dobrze jest zaczynać tę czynność od mniejszych obrotów miksera, stopniowo zwiększając ich intensywność. Cukier dodawaj dopiero w momencie, gdy białka zaczną się pienić. Aby utrwalić bezę, warto dodać odrobinę octu, soku z cytryny albo mąki ziemniaczanej.
Dlaczego beza opada w piekarniku?
Może być to wynik potraktowania bezy zbyt wysoką temperaturą. Nie bez przyczyny mówi się o suszeniu, a nie pieczeniu tego słodkiego przysmaku. Chęć przyspieszenia całego procesu nie jest dobrym pomysłem. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego maksymalnie do temperatury 100°C i suszymy przez 3 godziny. Po upływie tego czasu deser trzymamy w piekarniku do momentu, aż całkiem wystygnie.
Co zrobić, żeby beza na cieście nie opadła?
W tym temacie również kluczowe jest poprawne pieczenie, warto więc sprawdzić, czy nie popełniliśmy błędu na tym etapie. Zdarzało się wam jednak, że bezy wyszły idealne, ale straciły swoją chrupkość od kremu, z którym zostały połączone np. na torcie? I na to znajdzie się rada! Bezę układaj na kremie na trzy godziny przed planowanym podaniem deseru. Ważny jest także sam sposób przyrządzania słodkiej masy. Krem musi być gęsty, dobrze ubity i porządnie schłodzony. Jeśli on jest lejący, negatywnie odbije się to także na bezach.
Zapraszamy na słodką ucztę! Istnieje tyle fantastycznych przepisów na bezowe desery, że trudno będzie zdecydować się na jeden konkretny. By ułatwić ten wybór, proponujemy ciasto kawowe z bezami na pierwszy ogień. Wyrazisty aromat kawy sprawia, że przysmak ten nie jest zbyt słodki i mdły. Podobnie zresztą jest w przypadku tarty cytrynowej z bezą - tu za przełamanie smaku odpowiadają kwaśne cytrusy. Fanom tradycyjnych specjałów proponujemy kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Wiedzieliście, że formalnie rabarbar jest uważany za warzywo? Takie ciekawostki przydadzą się do niezobowiązujących rozmów przy stole. Jeśli tylko macie dostęp do świeżych owoców, poczęstujcie bliskich ciastem z morelami i bezą. Bezami udekorujcie też kostkę alpejską - będzie prezentować się jeszcze bardziej kusząco.
Komentarze (0)