Składniki
100 gramów
110 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
3 sztuki
krem:
750 mililitrów
250 gramów
8 gramów
2 opakowania
kawowa pianka:
500 mililitrów
80 gramów
2 łyżki
120 mililitrów
2 łyżki
do nasączenia biszkoptu:
25 mililitrów
do dekoracji:
30 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Jeszcze raz mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Krok 2
W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie oraz cukier waniliowy. Pozostałą porcję mleka stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy budynie i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Zostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy do niego budyń i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty krem.
Krok 3
Ciasto nasączamy kawą.
Krok 4
Następnie wykładamy na nie krem i wstawiamy na 30 min do lodówki.
Krok 5
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy ją do masy i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. Przekładamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
Krok 6
Beziki układamy na stężałym cieście.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto kawowe z bezami
Proste ucierane ciasta, keksy czy desery bez pieczenia to pomysły na nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu przysmaki, na które można pozwolić sobie bez specjalnej okazji – nawet w ciągu pracowitego tygodnia. Jednak, gdy zbliża się bardziej uroczyste wydarzenie i potrzebujesz przepisu na coś naprawdę ekstra, ciasto kawowe z dekoracyjnymi bezami okaże się dużo bardziej trafionym pomysłem.
Dla kogo?
Aromat kawy zawsze wprowadza cię w dobry nastrój i nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionego napoju? Oto specjał, który skradnie twoje serce!
Na jaką okazję?
Świętujesz zaręczyny, narodziny dziecka, przeprowadzkę do własnego mieszkania, zdany egzamin albo awans? Takie okoliczności, aż się proszą o wyjątkowy deser.
Czy wiesz, że?
Jeśli czas pozwala, mini beziki możesz przygotować samodzielnie. Potrzebne będą białka, drobny cukier oraz rękaw cukierniczy.
Dla urozmaicenia:
Likier kawowy także nadaje się do nasączenia ciasta.