Ciasto kawowe z bezami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kawowe z bezami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
149 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

772 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

110 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

3 sztuki

krem:

750 mililitrów

250 gramów

8 gramów

2 opakowania

kawowa pianka:

500 mililitrów

80 gramów

2 łyżki

120 mililitrów

2 łyżki

do nasączenia biszkoptu:

25 mililitrów

do dekoracji:

30 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej oraz wodę. Jeszcze raz mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 1

Krok 2

W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie oraz cukier waniliowy. Pozostałą porcję mleka stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy budynie i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Zostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy. Dodajemy do niego budyń i energicznie mieszamy, aż powstanie gesty krem.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 2

Krok 3

Ciasto nasączamy kawą.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 3

Krok 4

Następnie wykładamy na nie krem i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 4

Krok 5

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy ją do masy i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach. Przekładamy ją na ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 5

Krok 6

Beziki układamy na stężałym cieście.

Ciasto kawowe z bezami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kawowe z bezami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Stefanka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto kawowe z bezamiCiasto kawowe z bezami

Proste ucierane ciasta, keksy czy desery bez pieczenia to pomysły na nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu przysmaki, na które można pozwolić sobie bez specjalnej okazji – nawet w ciągu pracowitego tygodnia. Jednak, gdy zbliża się bardziej uroczyste wydarzenie i potrzebujesz przepisu na coś naprawdę ekstra, ciasto kawowe z dekoracyjnymi bezami okaże się dużo bardziej trafionym pomysłem.

Dla kogo?

Aromat kawy zawsze wprowadza cię w dobry nastrój i nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionego napoju? Oto specjał, który skradnie twoje serce!

Na jaką okazję?

Świętujesz zaręczyny, narodziny dziecka, przeprowadzkę do własnego mieszkania, zdany egzamin albo awans? Takie okoliczności, aż się proszą o wyjątkowy deser.

Czy wiesz, że?

Jeśli czas pozwala, mini beziki możesz przygotować samodzielnie. Potrzebne będą białka, drobny cukier oraz rękaw cukierniczy.

Dla urozmaicenia:

Likier kawowy także nadaje się do nasączenia ciasta.