Jak odświeżyć ciasto drożdżowe, żeby nie było suche i zeschnięte?
Drożdżowiec smakuje najlepiej tuż po upieczeniu, ale co, gdy przeleżał już trochę czasu? Jak odświeżyć ciasto drożdżowe, żeby znów było równie dobre, jak chwilę po wyjęciu z piekarnika?
Jak odświeżyć ciasto drożdżowe?
Zastanawiacie się, co zrobić z drożdżowcem, żeby smakował jak świeży i był miękki nawet po wielu godzinach? Jednym ze sposobów jest polanie drożdżowca odrobiną wody lub mleka, a następnie wstawienie go na chwilę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu ciasto powinno być znowu miękkie i przypominać świeże. Niewielka ilość wody pod wpływem wyższej temperatury wnika w ciasto, zwilża je i sprawia, że drożdżowy wypiek smakuje zdecydowanie lepiej.
Zeschnięte ciasto drożdżowe – jak je odświeżyć?
Innym sposobem na suche ciasto drożdżowe jest wstawienie go na kilka chwil do mikrofalówki lub piekarnika razem z pojemnikiem wypełnionym wodą. Woda pod wpływem ciepła zamieni się w parę, a ta skutecznie zmiękczy ciasto i sprawi, że bułeczki lub rogaliki drożdżowe będą prawie jak świeże.
Tyle w kwestii przywracania świeżości, ale zawsze lepiej jest zapobiegać niż ratować wypieki. Co więc zrobić, żeby drożdżowiec tak szybko nie wysychał? Najlepiej od razu po upieczeniu i wystygnięciu umieścić go w hermetycznie zamykanym pojemniku, który zatrzyma wilgoć i zapobiegnie zasychaniu wierzchniej warstwy. Drożdżowca możecie też przykryć ręcznikiem papierowym lub folią aluminiową.
Suche ciasto drożdżowe, którego nie da się już w żaden sposób odświeżyć, najlepiej przerobić na deser, np. bread pudding, czyli pudding angielski.
Komentarze (0)