Przepisy na Rogaliki drożdżowe
1 przepis
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe to świetny sposób na smaczne i proste przekąski. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser. Przygotujesz je z wieloma różnymi dodatkami. Popularnie nadziewa się je konfiturą, np. wiśniową lub truskawkową. Jeśli lubisz kuchenne innowacje, przygotuj je z farszem z dyni makaronowej. Aby uatrakcyjnić smak rogalików drożdżowych, możesz w nich umieścić, oprócz dżemów, kawałki warzyw lub owoców. Wypróbuj zatem wersji z lekko cierpkim rabarbarem, który świetnie skontrastuje się ze smakiem słodkiego ciasta. Dobrym wyborem będą też kawałki jabłka. Do wypełnienia wykorzystaj również masę makową – użyj gotowej lub samodzielnie przemiel kilkakrotnie mak. Smaczny farsz przygotujesz jednocześnie z serka śmietankowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi i żurawiną albo z kremu toffi czy masy kajmakowej. Upieczone rogaliki drożdżowe odpowiednio przystrój. Do dekoracji użyj przesianego przez sitko cukru pudru lub wybranej polewy. Sprawdzi się lukier cytrusowy lub królewski, do którego przygotowania używa się białek jaj. Drugi z nich charakteryzuje się jaśniejszą barwą. Przed zastygnięciem lukru możesz umieścić na jego wierzchu kandyzowane skórki owoców, np. pomarańczy, czy też wiórki kokosowe. Dobrym wyborem będzie również oprószenie rogalików ziarnami sezamu, maku lub gruboziarnistego brązowego cukru. Wypróbuj wersji z posypaniem ich pokruszonymi migdałami. Sprawdzi się również polewa czekoladowa. Wystarczy, że tabliczkę czekolady rozpuścisz z kostką do pieczenia. Aby przyrządzane przez Ciebie rogaliki wyszły doskonałe, pamiętaj o tym, aby odstawić zagniecione ciasto do wyrośnięcia i dopiero później je rozwałkować i formować. Wierzch każdego z miniwypieków warto przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Dzięki takiemu zabiegowi zewnętrzna warstwa rogalików będzie efektownie zarumieniona i błyszcząca. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne słodkie przekąski. Wybierz swój ulubiony wariant, przyrządź go i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.



