Przepisy na rogaliki drożdżowe - kruche i słodkie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Rogaliki drożdżowe

1 przepis

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rogaliki drożdżoweRogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe to świetny sposób na smaczne i proste przekąski. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser. Przygotujesz je z wieloma różnymi dodatkami. Popularnie nadziewa się je konfiturą, np. wiśniową lub truskawkową. Jeśli lubisz kuchenne innowacje, przygotuj je z farszem z dyni makaronowej. Aby uatrakcyjnić smak rogalików drożdżowych, możesz w nich umieścić, oprócz dżemów, kawałki warzyw lub owoców. Wypróbuj zatem wersji z lekko cierpkim rabarbarem, który świetnie skontrastuje się ze smakiem słodkiego ciasta. Dobrym wyborem będą też kawałki jabłka. Do wypełnienia wykorzystaj również masę makową – użyj gotowej lub samodzielnie przemiel kilkakrotnie mak. Smaczny farsz przygotujesz jednocześnie z serka śmietankowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi i żurawiną albo z kremu toffi czy masy kajmakowej. Upieczone rogaliki drożdżowe odpowiednio przystrój. Do dekoracji użyj przesianego przez sitko cukru pudru lub wybranej polewy. Sprawdzi się lukier cytrusowy lub królewski, do którego przygotowania używa się białek jaj. Drugi z nich charakteryzuje się jaśniejszą barwą. Przed zastygnięciem lukru możesz umieścić na jego wierzchu kandyzowane skórki owoców, np. pomarańczy, czy też wiórki kokosowe. Dobrym wyborem będzie również oprószenie rogalików ziarnami sezamu, maku lub gruboziarnistego brązowego cukru. Wypróbuj  wersji z posypaniem ich pokruszonymi migdałami. Sprawdzi się również polewa czekoladowa. Wystarczy, że tabliczkę czekolady rozpuścisz z kostką do pieczenia. Aby przyrządzane przez Ciebie rogaliki wyszły doskonałe, pamiętaj o tym, aby odstawić zagniecione ciasto do wyrośnięcia i dopiero później je rozwałkować i formować. Wierzch każdego z miniwypieków warto przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Dzięki takiemu zabiegowi zewnętrzna warstwa rogalików będzie efektownie zarumieniona i błyszcząca. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne słodkie przekąski. Wybierz swój ulubiony wariant, przyrządź go i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.