Przepisy na Rogaliki drożdżowe
1 przepis
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe to świetny sposób na smaczne i proste przekąski. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako poobiedni deser. Przygotujesz je z wieloma różnymi dodatkami. Popularnie nadziewa się je konfiturą, np. wiśniową lub truskawkową. Jeśli lubisz kuchenne innowacje, przygotuj je z farszem z dyni makaronowej. Aby uatrakcyjnić smak rogalików drożdżowych, możesz w nich umieścić, oprócz dżemów, kawałki warzyw lub owoców. Wypróbuj zatem wersji z lekko cierpkim rabarbarem, który świetnie skontrastuje się ze smakiem słodkiego ciasta. Dobrym wyborem będą też kawałki jabłka. Do wypełnienia wykorzystaj również masę makową – użyj gotowej lub samodzielnie przemiel kilkakrotnie mak. Smaczny farsz przygotujesz jednocześnie z serka śmietankowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi i żurawiną albo z kremu toffi czy masy kajmakowej. Upieczone rogaliki drożdżowe odpowiednio przystrój. Do dekoracji użyj przesianego przez sitko cukru pudru lub wybranej polewy. Sprawdzi się lukier cytrusowy lub królewski, do którego przygotowania używa się białek jaj. Drugi z nich charakteryzuje się jaśniejszą barwą. Przed zastygnięciem lukru możesz umieścić na jego wierzchu kandyzowane skórki owoców, np. pomarańczy, czy też wiórki kokosowe. Dobrym wyborem będzie również oprószenie rogalików ziarnami sezamu, maku lub gruboziarnistego brązowego cukru. Wypróbuj wersji z posypaniem ich pokruszonymi migdałami. Sprawdzi się również polewa czekoladowa. Wystarczy, że tabliczkę czekolady rozpuścisz z kostką do pieczenia. Aby przyrządzane przez Ciebie rogaliki wyszły doskonałe, pamiętaj o tym, aby odstawić zagniecione ciasto do wyrośnięcia i dopiero później je rozwałkować i formować. Wierzch każdego z miniwypieków warto przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Dzięki takiemu zabiegowi zewnętrzna warstwa rogalików będzie efektownie zarumieniona i błyszcząca. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na pyszne słodkie przekąski. Wybierz swój ulubiony wariant, przyrządź go i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.