
Składniki
0.5 szklanki
10 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.
Krok 2
Dzielimy na 2 części. Zostawiamy do ostudzenia.
Krok 3
W tym czasie dowolne okrągłe naczynie ( u mnie duży kubek ) wykładamy folią spożywczą.
Krok 4
Do środka wkładamy winogrona.
Krok 5
Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę ( doda to puszystości ).
Krok 6
Kremową pianką zalewamy winogrona. Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!
Krok 7
Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia ( im dłużej tym lepiej ). Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























