" Zielona baba " przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

" Zielona baba "

Autor: Ostra Na Słodko

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

10 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.

Krok 2

Dzielimy na 2 części. Zostawiamy do ostudzenia.

Krok 3

W tym czasie dowolne okrągłe naczynie ( u mnie duży kubek ) wykładamy folią spożywczą.

Krok 4

Do środka wkładamy winogrona.

Krok 5

Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę ( doda to puszystości ).

Krok 6

Kremową pianką zalewamy winogrona. Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!

Krok 7

Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia ( im dłużej tym lepiej ). Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • " Zielona baba " - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej