
Składniki
0.5 szklanki
10 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody.
Krok 2
Dzielimy na 2 części. Zostawiamy do ostudzenia.
Krok 3
W tym czasie dowolne okrągłe naczynie ( u mnie duży kubek ) wykładamy folią spożywczą.
Krok 4
Do środka wkładamy winogrona.
Krok 5
Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę ( doda to puszystości ).
Krok 6
Kremową pianką zalewamy winogrona. Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!
Krok 7
Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia ( im dłużej tym lepiej ). Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię. Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej