Pierogi z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

559 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę z solą, zrób wgłębienie po środku kopczyka i wlej wodę oraz olej. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Pierogi z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Następnie ciasto podziel na porcje i kolejno każdą z nich cienko rozwałkuj. Używając szklanki wycinaj kółka.

Pierogi z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Truskawki pokrój w ćwiartki. Na każde z wykrojonych z ciasta kółek nakładaj owoce i zlepiaj brzegi formując pierogi.

Pierogi z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Uformowane pierogi wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, wyjmuj łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z cukrem oraz drobno pokrojoną miętą. Ugotowane pierogi ułóż na talerzu, polej śmietaną i udekoruj gałązką mięty.

Pierogi z truskawkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Ile wychodzi pierogów z podanych składników??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • robert kośmider

    robert kośmider , 12.01.2017

    dla 6 osób ja z mamą zjadłem we dwoje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z truskawkamiPierogi z truskawkami

Któż nie lubi pierogów z truskawkami? Kojarzą się z wakacjami, latem i słońcem. By zatrzymać ich smak na dłużej, warto zrobić kilka porcji więcej, gdy sezon na truskawki jest jeszcze w pełni, i zamrozić – wytrzymają tak nawet kilka miesięcy. Miękkie ciasto i słodko-kwaśne truskawki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Można do tego przepisu użyć także truskawek mrożonych, ale wówczas po rozmrożeniu trzeba je dokładnie odsączyć na sicie – nadmiar wody mógłby sprawić, że się rozkleją. Pozostaje jeszcze kwestia ich serwowania. Niektórzy jadają je posypane cukrem, inni – polane śmietaną, jeszcze inni, jedzą pierogi z truskawkowym koktajlem na bazie kefiru lub maślanki. To danie to istna uczta dla miłośników truskawek. A pomyśl, że można jeszcze do nich podać truskawkowy kompot! Rozmarzyliśmy się! A jak w twoim domu podaje się pierogi z truskawkami?