Pierogi z truskawkami - przepis na ciasto oraz farsz | Przepisy.pl pixel

Pierogi z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

736 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę z solą, zrób wgłębienie po środku kopczyka i wlej wodę oraz olej. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Pierogi z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Następnie ciasto podziel na porcje i kolejno każdą z nich cienko rozwałkuj. Używając szklanki wycinaj kółka.

Pierogi z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Truskawki pokrój w ćwiartki. Na każde z wykrojonych z ciasta kółek nakładaj owoce i zlepiaj brzegi formując pierogi.

Pierogi z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Uformowane pierogi wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, wyjmuj łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z cukrem oraz drobno pokrojoną miętą. Ugotowane pierogi ułóż na talerzu, polej śmietaną i udekoruj gałązką mięty.

Pierogi z truskawkami - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 06.06.2023

    Robię identyczne pierogi, tylko wodę dodaję gorącą. Ciasto fajnie się wyrabia. Przepis jest super. Prosty i każdy sobie z nim poradzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia

    Krysia , 15.06.2022

    Nigdy nie kroję truskawek do pierogów, daję w całości. Do ciasta daję masło a nie olej. Zimą robię tak samo z mrożonymi truskawkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Zrobiłam wczoraj te pierogi na kolację i wszyscy z pewnością mięli rację , mówiąc jak bardzo im smakuje - dlatego za przepis Wam na MAXa dziękuję!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Ja do owoców do pierogów dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, lub kaszy manny. Wtedy nadzienie jest mniej wodniste. :) Wiadomo, owoce puszczają sok a mąka go wiąże i jest taki jakby sosik. Smacznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 26.06.2021

    TAK. Pierogi z truskawkami to prawdziwy letni wakacyjny rarytas. Moje pierogi zrobiłam według tego przepisu i smakowały doskonale. Jednak do polania nie użyłam śmietany, tylko zrobiłam sos na bazie jogurtu naturalnego, który dosłodziłam syropem z agawy, a smak dodatkowo podkręciłam naturalną wanilią. Pierogi z truskawkami polane tym obłędnie pysznym sosem i dodatkowo posypane świeżymi truskawkami smakowały naprawdę wybitnie. Zobaczcie jak wyglądały moje pierogi, dołączam zdjęcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 21.06.2021

    TAK. Pierogi z owocami kocham na MAXa, o każdej porze, nie tylko będąc na wakacjach. Gdy sezon truskawkowy nadchodzi, pierożki z nimi w roli głównej konsumować się godzi. Przy czym stosuję 2 modyfikacje sprawdzone – do ciasta dodaję pół mąki razowej, a do truskawek pocięte łodygi rabarbaru, ciut wcześniej podduszone. Wyśmienity, lekko kwaskowaty smaczek uzyskuję, MAX orzeźwieniem się delektuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 15.06.2021

    TAK! Zamiast kwaśniej śmietany, niechaj zawita, taka tłusta i słodka - dobrze ubita! Pięknie na talerzu się komponuje, a na dodatek cudnie smakuje! Można ją ubić z cukrem waniliowym, a obiad stanie się twistem deserowym!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 14.06.2021

    TAK. Mąkę z solą przesieję, moja buzia na myśl o pierożkach z truskawkami już się śmieje. To dzieciństwa smak, ja pierogom mówię TAK! Do wgłębienia wleję wodę i olej i zagniotę, by ciasto jednolite powstało, ale w kuchni będzie się działo!!! Ciasto podzielę na porcję i rozwałkuję - w fartuchu kuchennym świetnie się czuję! Szklanką kółka ponacinam, jak robiłam to z babcią, gdy byłam dzieckiem, sobie przypominam... Truskawki w kostkę pokroję, ja kuchennych eksperymentów się nie boję! Do kółek włożę truskawki i pierogi uformuję, ja sentyment do pierogów z truskawkami czuję! Do osolonego wrzątku włożę, dam im się pogotować i już pora z okazji ugotowania pierogów świętować. Pierogi z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem będę zajadała i przy każdym kęsie do nieba cudownych doznań wzlatywała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Moja druga ulubiona wersja pierogów owocowych, To taka z nadzieniem z owoców jagodowych, Równie pysznie smakuje, I niesamowicie się prezentuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Ile wychodzi pierogów z podanych składników??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • robert kośmider

    robert kośmider , 12.01.2017

    dla 6 osób ja z mamą zjadłem we dwoje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szczupak faszerowany
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z truskawkamiPierogi z truskawkami

Któż nie lubi pierogów z truskawkami? Kojarzą się z wakacjami, latem, słońcem i czasem zupełnej beztroski. By zatrzymać ich smak na dłużej, warto zrobić kilka porcji więcej, gdy sezon na truskawki jest jeszcze w pełni, i zamrozić – wytrzymają tak nawet kilka miesięcy. Miękkie ciasto na pierogi i słodko-kwaśne truskawki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Przepis na pierogi z truskawkami docenią wszyscy smakosze – niezależnie od wieku.

Dla kogo? Gotowe pierogi z truskawkami, które można znaleźć w sklepach spożywczych, często bywają dużą pokusą. W końcu wystarczy je tylko ugotować i posiłek gotowy! Nie mogą się jednak one równać z daniem przygotowanym samodzielnie. Wbrew pozorom, zrobienie ciasta na pierogi z truskawkami nie należy do ekstremalnie trudnych wyzwań. Zresztą zwróć uwagę na czas przygotowania potrawy: pierożki z truskawkami od podstaw zrobisz w pół godziny!

Na jaką okazję? Sprawdzony przepis na pierogi z truskawkami sprawi, że wakacyjny posiłek na słodko będzie smakować niepowtarzalnie. W porze obiadowej mimo wszystko wolisz wytrawne kompozycje? W takim razie truskawkowe pierogi zostaw na deser lub podwieczorek.

Czy wiesz, że? Jak zrobić pierogi z truskawkami, gdy sezon na te smaczne owoce dobiegnie końca? Można do tego przepisu użyć także truskawek mrożonych, ale wówczas po rozmrożeniu trzeba je dokładnie odsączyć na sicie – nadmiar wody mógłby sprawić, że pierogi z truskawkami się rozkleją.

Dla urozmaicenia: Pozostaje jeszcze kwestia serwowania pierogów z truskawkami. Niektórzy jadają je posypane cukrem, inni – polane śmietaną, jeszcze inni, jedzą pierogi z truskawkowym musem albo koktajlem na bazie kefiru lub maślanki. To danie to istna uczta dla miłośników truskawek. A pomyśl, że można jeszcze do nich podać truskawkowy kompot! Rozmarzyliśmy się! A jak w twoim domu podaje się pierogi z truskawkami?