Pierogi z truskawkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

562 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę z solą, zrób wgłębienie po środku kopczyka i wlej wodę oraz olej. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Pierogi z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Następnie ciasto podziel na porcje i kolejno każdą z nich cienko rozwałkuj. Używając szklanki wycinaj kółka.

Pierogi z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Truskawki pokrój w ćwiartki. Na każde z wykrojonych z ciasta kółek nakładaj owoce i zlepiaj brzegi formując pierogi.

Pierogi z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Uformowane pierogi wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, wyjmuj łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z cukrem oraz drobno pokrojoną miętą. Ugotowane pierogi ułóż na talerzu, polej śmietaną i udekoruj gałązką mięty.

Pierogi z truskawkami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Ile wychodzi pierogów z podanych składników??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • robert kośmider

    robert kośmider , 12.01.2017

    dla 6 osób ja z mamą zjadłem we dwoje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z truskawkamiPierogi z truskawkami

Któż nie lubi pierogów z truskawkami? Kojarzą się z wakacjami, latem i słońcem. By zatrzymać ich smak na dłużej, warto zrobić kilka porcji więcej, gdy sezon na truskawki jest jeszcze w pełni, i zamrozić – wytrzymają tak nawet kilka miesięcy. Miękkie ciasto i słodko-kwaśne truskawki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Można do tego przepisu użyć także truskawek mrożonych, ale wówczas po rozmrożeniu trzeba je dokładnie odsączyć na sicie – nadmiar wody mógłby sprawić, że się rozkleją. Pozostaje jeszcze kwestia ich serwowania. Niektórzy jadają je posypane cukrem, inni – polane śmietaną, jeszcze inni, jedzą pierogi z truskawkowym koktajlem na bazie kefiru lub maślanki. To danie to istna uczta dla miłośników truskawek. A pomyśl, że można jeszcze do nich podać truskawkowy kompot! Rozmarzyliśmy się! A jak w twoim domu podaje się pierogi z truskawkami?