Pierogi z truskawkami - przepis na ciasto oraz farsz | Przepisy.pl pixel

Pierogi z truskawkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
739 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

300 gramów

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę z solą, zrób wgłębienie po środku kopczyka i wlej wodę oraz olej. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Pierogi z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Następnie ciasto podziel na porcje i kolejno każdą z nich cienko rozwałkuj. Używając szklanki wycinaj kółka.

Pierogi z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Truskawki pokrój w ćwiartki. Na każde z wykrojonych z ciasta kółek nakładaj owoce i zlepiaj brzegi formując pierogi.

Pierogi z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Uformowane pierogi wkładaj ostrożnie na osolony wrzątek, wyjmuj łyżką cedzakową po 2-3 minutach od momentu wypłynięcia.

Pierogi z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z cukrem oraz drobno pokrojoną miętą. Ugotowane pierogi ułóż na talerzu, polej śmietaną i udekoruj gałązką mięty.

Pierogi z truskawkami - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 06.06.2023

    Robię identyczne pierogi, tylko wodę dodaję gorącą. Ciasto fajnie się wyrabia. Przepis jest super. Prosty i każdy sobie z nim poradzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia

    Krysia , 15.06.2022

    Nigdy nie kroję truskawek do pierogów, daję w całości. Do ciasta daję masło a nie olej. Zimą robię tak samo z mrożonymi truskawkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 30.06.2021

    TAK* Zrobiłam wczoraj te pierogi na kolację i wszyscy z pewnością mięli rację , mówiąc jak bardzo im smakuje - dlatego za przepis Wam na MAXa dziękuję!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 29.06.2021

    TAK. Ja do owoców do pierogów dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, lub kaszy manny. Wtedy nadzienie jest mniej wodniste. :) Wiadomo, owoce puszczają sok a mąka go wiąże i jest taki jakby sosik. Smacznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 26.06.2021

    TAK. Pierogi z truskawkami to prawdziwy letni wakacyjny rarytas. Moje pierogi zrobiłam według tego przepisu i smakowały doskonale. Jednak do polania nie użyłam śmietany, tylko zrobiłam sos na bazie jogurtu naturalnego, który dosłodziłam syropem z agawy, a smak dodatkowo podkręciłam naturalną wanilią. Pierogi z truskawkami polane tym obłędnie pysznym sosem i dodatkowo posypane świeżymi truskawkami smakowały naprawdę wybitnie. Zobaczcie jak wyglądały moje pierogi, dołączam zdjęcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 21.06.2021

    TAK. Pierogi z owocami kocham na MAXa, o każdej porze, nie tylko będąc na wakacjach. Gdy sezon truskawkowy nadchodzi, pierożki z nimi w roli głównej konsumować się godzi. Przy czym stosuję 2 modyfikacje sprawdzone – do ciasta dodaję pół mąki razowej, a do truskawek pocięte łodygi rabarbaru, ciut wcześniej podduszone. Wyśmienity, lekko kwaskowaty smaczek uzyskuję, MAX orzeźwieniem się delektuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 15.06.2021

    TAK! Zamiast kwaśniej śmietany, niechaj zawita, taka tłusta i słodka - dobrze ubita! Pięknie na talerzu się komponuje, a na dodatek cudnie smakuje! Można ją ubić z cukrem waniliowym, a obiad stanie się twistem deserowym!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 14.06.2021

    TAK. Mąkę z solą przesieję, moja buzia na myśl o pierożkach z truskawkami już się śmieje. To dzieciństwa smak, ja pierogom mówię TAK! Do wgłębienia wleję wodę i olej i zagniotę, by ciasto jednolite powstało, ale w kuchni będzie się działo!!! Ciasto podzielę na porcję i rozwałkuję - w fartuchu kuchennym świetnie się czuję! Szklanką kółka ponacinam, jak robiłam to z babcią, gdy byłam dzieckiem, sobie przypominam... Truskawki w kostkę pokroję, ja kuchennych eksperymentów się nie boję! Do kółek włożę truskawki i pierogi uformuję, ja sentyment do pierogów z truskawkami czuję! Do osolonego wrzątku włożę, dam im się pogotować i już pora z okazji ugotowania pierogów świętować. Pierogi z jogurtem naturalnym, cukrem i cynamonem będę zajadała i przy każdym kęsie do nieba cudownych doznań wzlatywała. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 08.06.2021

    TAK. Moja druga ulubiona wersja pierogów owocowych, To taka z nadzieniem z owoców jagodowych, Równie pysznie smakuje, I niesamowicie się prezentuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Ile wychodzi pierogów z podanych składników??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • robert kośmider

    robert kośmider , 12.01.2017

    dla 6 osób ja z mamą zjadłem we dwoje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z truskawkamiPierogi z truskawkami

Któż nie lubi pierogów z truskawkami? Kojarzą się z wakacjami, latem, słońcem i czasem zupełnej beztroski. By zatrzymać ich smak na dłużej, warto zrobić kilka porcji więcej, gdy sezon na truskawki jest jeszcze w pełni, i zamrozić – wytrzymają tak nawet kilka miesięcy. Miękkie ciasto na pierogi i słodko-kwaśne truskawki tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków. Przepis na pierogi z truskawkami docenią wszyscy smakosze – niezależnie od wieku.

Dla kogo? Gotowe pierogi z truskawkami, które można znaleźć w sklepach spożywczych, często bywają dużą pokusą. W końcu wystarczy je tylko ugotować i posiłek gotowy! Nie mogą się jednak one równać z daniem przygotowanym samodzielnie. Wbrew pozorom, zrobienie ciasta na pierogi z truskawkami nie należy do ekstremalnie trudnych wyzwań. Zresztą zwróć uwagę na czas przygotowania potrawy: pierożki z truskawkami od podstaw zrobisz w pół godziny!

Na jaką okazję? Sprawdzony przepis na pierogi z truskawkami sprawi, że wakacyjny posiłek na słodko będzie smakować niepowtarzalnie. W porze obiadowej mimo wszystko wolisz wytrawne kompozycje? W takim razie truskawkowe pierogi zostaw na deser lub podwieczorek.

Czy wiesz, że? Jak zrobić pierogi z truskawkami, gdy sezon na te smaczne owoce dobiegnie końca? Można do tego przepisu użyć także truskawek mrożonych, ale wówczas po rozmrożeniu trzeba je dokładnie odsączyć na sicie – nadmiar wody mógłby sprawić, że pierogi z truskawkami się rozkleją.

Dla urozmaicenia: Pozostaje jeszcze kwestia serwowania pierogów z truskawkami. Niektórzy jadają je posypane cukrem, inni – polane śmietaną, jeszcze inni, jedzą pierogi z truskawkowym musem albo koktajlem na bazie kefiru lub maślanki. To danie to istna uczta dla miłośników truskawek. A pomyśl, że można jeszcze do nich podać truskawkowy kompot! Rozmarzyliśmy się! A jak w twoim domu podaje się pierogi z truskawkami?