Boczek w sosie sojowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Boczek w sosie sojowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 sztuki

300 gramów

null

2 szklanki

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek włóż w całości do garnka z gotującą się wodą i gotuj przez około 3 minuty na dużym ogniu.

Krok 2

Następnie wyjmij go i przepłucz zimną wodą. Ponownie włóż do garnka zalej nową wodą, dodaj sos sojowy i Delikat Knorr. Duś przez ok. 2,5 godziny.

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo i po schłodzeniu i obraniu pokrój je w kostkę. Kapustę poszatkuj, szczypiorek posiekaj.

Krok 4

Dodaj je do boczku na 15 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie podawaj z ryżem lub ziemniakami. Powstały sos możesz wykorzystać do polania potrawy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Boczek w sosie sojowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej