
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 garść
1 sztuka
1 sztuka
3 gramy
1 pęczek
50 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno czosnek, chili i cebulę.

Krok 2
Mięso pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę i wymieszaj z solą, przyprawą Harissa Knorr oraz posiekaną cebulą, czosnkiem i chili. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmażaj partiami na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Przełóż mięso do naczynia tagine lub szybkowaru, dodaj rodzynki, morele, cynamon, szafran, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr, Imbir z Nigerii Knorr oraz miód.

Krok 4
Dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45–50 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Gotowy gulasz podawaj z migdałami i posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, gulasz przygotuj w żeliwnym garnku. Mięso po obsmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z wołowiny z rodzynkami
Gulasz z wołowiny z aromatycznymi dodatkami to oryginalny pomysł na uroczysty obiad. Słodko-ostra potrawa odkryje przed Tobą nowe oblicze wołowiny. Tagine z wołowiny z rodzynkami to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Dla miłośników odkrywania nowych smaków. Wołowina z rodzynkami stanowi niecodzienne połączenie. Koniecznie sprawdź, jak smakuje.
Na jaką okazję?
Szukasz oryginalnego przepisu na przyjęcie? Oto on! Gulasz z wołowiny w orientalny sposób zachwyci Twoich gości. Prośby o dokładkę gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Tagine jest arabskim naczyniem, w którym przygotowuje się potrawy nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w Maroku. Nazwa odnosi się też do dania, które przyrządza się w tagine.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, danie bez problemu zrobisz w żeliwnym garnku.