
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 garść
1 sztuka
1 sztuka
3 gramy
1 pęczek
50 mililitrów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobno czosnek, chili i cebulę.

Krok 2
Mięso pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę i wymieszaj z solą, przyprawą Harissa Knorr oraz posiekaną cebulą, czosnkiem i chili. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Po tym czasie mięso obsmażaj partiami na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Przełóż mięso do naczynia tagine lub szybkowaru, dodaj rodzynki, morele, cynamon, szafran, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr, Imbir z Nigerii Knorr oraz miód.

Krok 4
Dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45–50 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Gotowy gulasz podawaj z migdałami i posiekaną natką kolendry.


Dobra rada:
Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, gulasz przygotuj w żeliwnym garnku. Mięso po obsmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagine z wołowiny z rodzynkami
Gulasz z wołowiny z aromatycznymi dodatkami to oryginalny pomysł na uroczysty obiad. Słodko-ostra potrawa odkryje przed Tobą nowe oblicze wołowiny. Tagine z wołowiny z rodzynkami to danie, którego musisz spróbować!
Dla kogo?
Dla miłośników odkrywania nowych smaków. Wołowina z rodzynkami stanowi niecodzienne połączenie. Koniecznie sprawdź, jak smakuje.
Na jaką okazję?
Szukasz oryginalnego przepisu na przyjęcie? Oto on! Gulasz z wołowiny w orientalny sposób zachwyci Twoich gości. Prośby o dokładkę gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Tagine jest arabskim naczyniem, w którym przygotowuje się potrawy nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w Maroku. Nazwa odnosi się też do dania, które przyrządza się w tagine.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, danie bez problemu zrobisz w żeliwnym garnku.

































