Tagine z wołowiny z rodzynkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 garść

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

1 pęczek

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 kilogram

50 gramów

3 gramy

3 łyżki

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, chili i cebulę.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę i wymieszaj z solą, przyprawą Harissa Knorr oraz posiekaną cebulą, czosnkiem i chili. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmażaj partiami na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Przełóż mięso do naczynia tagine lub szybkowaru, dodaj rodzynki, morele, cynamon, szafran, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr, Imbir z Nigerii Knorr oraz miód.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45–50 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Gotowy gulasz podawaj z migdałami i posiekaną natką kolendry.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, gulasz przygotuj w żeliwnym garnku. Mięso po obsmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagine z wołowiny z rodzynkamiTagine z wołowiny z rodzynkami

Gulasz z wołowiny z aromatycznymi dodatkami to oryginalny pomysł na uroczysty obiad. Słodko-ostra potrawa odkryje przed Tobą nowe oblicze wołowiny. Tagine z wołowiny z rodzynkami to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Dla miłośników odkrywania nowych smaków. Wołowina z rodzynkami stanowi niecodzienne połączenie. Koniecznie sprawdź, jak smakuje.

Na jaką okazję?

Szukasz oryginalnego przepisu na przyjęcie? Oto on! Gulasz z wołowiny w orientalny sposób zachwyci Twoich gości. Prośby o dokładkę gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Tagine jest arabskim naczyniem, w którym przygotowuje się potrawy nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w Maroku. Nazwa odnosi się też do dania, które przyrządza się w tagine.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, danie bez problemu zrobisz w żeliwnym garnku.