Tagine z wołowiny z rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagine z wołowiny z rodzynkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
95 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 garść

1 sztuka

1 sztuka

3 gramy

1 pęczek

50 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno czosnek, chili i cebulę.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę i wymieszaj z solą, przyprawą Harissa Knorr oraz posiekaną cebulą, czosnkiem i chili. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso obsmażaj partiami na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Przełóż mięso do naczynia tagine lub szybkowaru, dodaj rodzynki, morele, cynamon, szafran, Pieprz czarny mielony z Wietnamu Knorr, Imbir z Nigerii Knorr oraz miód.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj 1,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu przez 45–50 minut, aż mięso zrobi się zupełnie miękkie. Gotowy gulasz podawaj z migdałami i posiekaną natką kolendry.

Tagine z wołowiny z rodzynkami - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, gulasz przygotuj w żeliwnym garnku. Mięso po obsmażeniu wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z wołowiny z rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagine z wołowiny z rodzynkamiTagine z wołowiny z rodzynkami

Gulasz z wołowiny z aromatycznymi dodatkami to oryginalny pomysł na uroczysty obiad. Słodko-ostra potrawa odkryje przed Tobą nowe oblicze wołowiny. Tagine z wołowiny z rodzynkami to danie, którego musisz spróbować!

Dla kogo?

Dla miłośników odkrywania nowych smaków. Wołowina z rodzynkami stanowi niecodzienne połączenie. Koniecznie sprawdź, jak smakuje.

Na jaką okazję?

Szukasz oryginalnego przepisu na przyjęcie? Oto on! Gulasz z wołowiny w orientalny sposób zachwyci Twoich gości. Prośby o dokładkę gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Tagine jest arabskim naczyniem, w którym przygotowuje się potrawy nad rozżarzonym węglem lub drewnem. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w Maroku. Nazwa odnosi się też do dania, które przyrządza się w tagine.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie masz naczynia tagine ani szybkowaru, danie bez problemu zrobisz w żeliwnym garnku.