Sałatka z ogórków po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ogórków po seczuańsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
22 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

3 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

1 opakowanie

250 gramów

2 łyżki

2 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na 4 części, usuń nasionka. Ćwiartki pokrój w słupki, przełóż na sitko i obficie posól. Odstaw na 15-30 minut, aby puściły sok.

Krok 2

Imbir zalej małą ilością wody i odstaw na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku).

Krok 3

Ogórki dokładnie wypłucz (bo będą za słone), osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj osączony imbir.

Krok 4

Do woka lub na patelnię wlej olej kukurydziany, do zimnego włóż zielony pieprz. Smaż 15 sekund od chwili, gdy zacznie „strzelać”. Wlej olej sezamowy, wymieszaj. Dodaj chili, smaż jeszcze 10 sekund, mieszając drewniana łyżką. Wszystkie składniki z woka dodaj do miski z ogórkami i dobrze wymieszaj.

Krok 5

Zrób sos łącząc zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z cukrem i octem, wlej do sałatki, wymieszaj i posyp sezamem.

Krok 6

Sałatkę przykryj folią i włóż na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ogórków po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Nalewka z pigwy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej