Składniki
40 gramów
3 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na 4 części, usuń nasionka. Ćwiartki pokrój w słupki, przełóż na sitko i obficie posól. Odstaw na 15-30 minut, aby puściły sok.
Krok 2
Imbir zalej małą ilością wody i odstaw na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku).
Krok 3
Ogórki dokładnie wypłucz (bo będą za słone), osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj osączony imbir.
Krok 4
Do woka lub na patelnię wlej olej kukurydziany, do zimnego włóż zielony pieprz. Smaż 15 sekund od chwili, gdy zacznie „strzelać”. Wlej olej sezamowy, wymieszaj. Dodaj chili, smaż jeszcze 10 sekund, mieszając drewniana łyżką. Wszystkie składniki z woka dodaj do miski z ogórkami i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Zrób sos łącząc zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z cukrem i octem, wlej do sałatki, wymieszaj i posyp sezamem.
Krok 6
Sałatkę przykryj folią i włóż na co najmniej 6 godzin do lodówki.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej