Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Autor: PBaulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą.

Krok 2

Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać.

Krok 3

Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając.

Krok 4

Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej