Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Autor: PBaulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą.

Krok 2

Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać.

Krok 3

Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając.

Krok 4

Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej