Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Autor: PBaulina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą.

Krok 2

Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać.

Krok 3

Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając.

Krok 4

Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka fajita z kurczaka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej