Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika
średnie
11 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 - 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą.
Krok 2
Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać.
Krok 3
Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając.
Krok 4
Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej