
Składniki
1 sztuka
null
0.5 szklanki
null
1 pęczek
null
2 szklanki
800 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z flądry umyj, osusz, skrop sokiem cytryny, oprósz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, aby przeszły aromatem przypraw.
Krok 2
Bulion Knorra zagotuj razem przyprawami i wsadź do środka rybę. Gotuj przez 5 minut, po czym delikatnie ją osącz.
Krok 3
Cykorię umyj, oczyść i usuń głąb. Potnij w plasterki.
Krok 4
Cebulkę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cykorię, podlej szklanką wywaru pozostałego po gotowaniu ryby i wymieszaj.
Krok 5
Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
Dodaj ubitą na puch doprawioną śmietanę i filety. Podgrzewaj przez chwilę, nie gotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej