
Składniki
1 sztuka
null
0.5 szklanki
null
1 pęczek
null
2 szklanki
800 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z flądry umyj, osusz, skrop sokiem cytryny, oprósz solą i pieprzem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce, aby przeszły aromatem przypraw.
Krok 2
Bulion Knorra zagotuj razem przyprawami i wsadź do środka rybę. Gotuj przez 5 minut, po czym delikatnie ją osącz.
Krok 3
Cykorię umyj, oczyść i usuń głąb. Potnij w plasterki.
Krok 4
Cebulkę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cykorię, podlej szklanką wywaru pozostałego po gotowaniu ryby i wymieszaj.
Krok 5
Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 6
Dodaj ubitą na puch doprawioną śmietanę i filety. Podgrzewaj przez chwilę, nie gotuj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej