Sałatka z serem i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem i winogronami

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

30 dekagramów

40 dekagramów

40 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Winogrona umyć, pokroić na pół i usunąć pestki. Plasterki sera pokroić w paski.

Krok 4

Sos sałatkowy francuski winegret Knorr połącz z dżemem żurawinowym, musztardą, szczypiorkiem, 2 łyżkami wody i oliwą.

Krok 5

Wszystkie składniki sałatki plącz, polej sosem i wymieszaj. Odstaw na 10 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować sałatkę prażonymi orzeszkami.

Krok 1

Obrać melona, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cienkie paseczki.

Krok 3

Szczypiorek posiekaj. Orzeszki upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem i winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej