Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 łyżek

6 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

8 plastrów

1 sztuka

8 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy jajeczka na twardo!!!! Łupimy je i kroimy na połówki. W naczyniu, którym podamy nasze jajeczka układamy liście sałaty rzymskiej - bo to w nich każdą połówkę jajka położymy i zalejemy sosikiem. Dlaczego akurat sałata rzymska, ma duże liście i łatwiej się zawija w nich jajko a w dodatku nie jest taka"trawiasta".

Krok 2

Czas na przygotowanie naszego sosiku. Pokrójmy sobie w kosteczkę drobniutką ogórki, wędlinę, ser żółty. Do miski dajemy ok 8 łyżek majonezu i tyle samo jogurtu, do tego do smaku kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i pieprz. Gdy już wszystko wymieszamy dodajemy groszek (ale nie całą puszkę tylko kilka łyżek) i ogórki, wędlinę oraz ser żółty.

Krok 3

Tak przygotowanym sosem polewamy każde jajo umieszczone w liściu sałaty rzymskiej. Jeśli ilość sosu nie starcza doróbcie go i zróbcie ilość taka jak Wam odpowiada.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaja w sosie tatarskim z sałatą rzymską - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej