
Składniki
1 szczypta
8 łyżek
6 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
8 plastrów
1 sztuka
8 łyżek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy jajeczka na twardo!!!! Łupimy je i kroimy na połówki. W naczyniu, którym podamy nasze jajeczka układamy liście sałaty rzymskiej - bo to w nich każdą połówkę jajka położymy i zalejemy sosikiem. Dlaczego akurat sałata rzymska, ma duże liście i łatwiej się zawija w nich jajko a w dodatku nie jest taka"trawiasta".
Krok 2
Czas na przygotowanie naszego sosiku. Pokrójmy sobie w kosteczkę drobniutką ogórki, wędlinę, ser żółty. Do miski dajemy ok 8 łyżek majonezu i tyle samo jogurtu, do tego do smaku kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i pieprz. Gdy już wszystko wymieszamy dodajemy groszek (ale nie całą puszkę tylko kilka łyżek) i ogórki, wędlinę oraz ser żółty.
Krok 3
Tak przygotowanym sosem polewamy każde jajo umieszczone w liściu sałaty rzymskiej. Jeśli ilość sosu nie starcza doróbcie go i zróbcie ilość taka jak Wam odpowiada.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej