
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
8 łyżek
8 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
8 plastrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie jest banalnie proste. Gotujemy jajeczka na twardo!!!! Łupimy je i kroimy na połówki. W naczyniu, którym podamy nasze jajeczka układamy liście sałaty rzymskiej - bo to w nich każdą połówkę jajka położymy i zalejemy sosikiem. Dlaczego akurat sałata rzymska, ma duże liście i łatwiej się zawija w nich jajko a w dodatku nie jest taka"trawiasta".
Krok 2
Czas na przygotowanie naszego sosiku. Pokrójmy sobie w kosteczkę drobniutką ogórki, wędlinę, ser żółty. Do miski dajemy ok 8 łyżek majonezu i tyle samo jogurtu, do tego do smaku kilka kropel przyprawy w płynie Maggi i pieprz. Gdy już wszystko wymieszamy dodajemy groszek (ale nie całą puszkę tylko kilka łyżek) i ogórki, wędlinę oraz ser żółty.
Krok 3
Tak przygotowanym sosem polewamy każde jajo umieszczone w liściu sałaty rzymskiej. Jeśli ilość sosu nie starcza doróbcie go i zróbcie ilość taka jak Wam odpowiada.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej