Sałatka Leśna Polana a la tort przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Leśna Polana a la tort

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

40

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

412 osób wydrukowało

Pobierz pdf

820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 słoik

1 słoik

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz.

Sałatka Leśna Polana a la tort - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce.

Sałatka Leśna Polana a la tort - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami.

Sałatka Leśna Polana a la tort - Krok 3

Krok 4

W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną

Sałatka Leśna Polana a la tort - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę zawsze można wzbogacić o warstwę smażonego kurczaka lub np. śledzi.

3

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 13.12.2020

    TAK. Pierwszy raz sałatkę odwzorowałem zgodnie z przepisem i cała rodzina była zachwycona smakiem, zaś goście od razu zwrócili uwagę na wyjątkową prezencję sałatki. Ponownie wykonałem przepis, ale tym razem wziąłem do serca radę zamieszczoną pod przepisem i dodałem warstwę śledzi. Strzał w 10! Pysznie się to komponowało i do tego przepisu z dodatkiem śledzi chętnie wracam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna M

    Anna M , 13.12.2020

    TAK. Ta sałatka jest superbohaterką na świątecznym (i nie tylko świątecznym) stole. Przygotowuję ją na różne uroczystości i zawsze goście zachwycają się nią, bo jest niespotykana. Ciekawie prezentuje się na stole, bo przypomina leśną polanę. Zachwyca różnymi smakami, a to zasługa ciekawie dobranych składników. Lubię dobrze doprawioną sałatkę, dlatego nie zapominam nigdy dodać imbiru z Nigerii Knorr i pieprzu czarnego z Wietnamu mielony Knorr. Zdecydowanie polecam sałatkę, bo jest przepyszna, oryginalna i ciekawa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 04.09.2019

    warto sprobować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Leśna Polana a la tort - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Leśna Polana a la tortSałatka Leśna Polana a la tort

Tort warzywny? Tego jeszcze nie było! Warstwowa, niebanalna sałatka to danie, które swoim wyglądem zaciekawi każdego. Wykorzystanie popularnych i łatwo dostępnych składników to jej niewątpliwy i z pewnością niejedyny atut. Przyrządź sałatkę leśna polana a la tort i zaskocz domowników!

Dla kogo?

Sałatka w takiej formie z pewnością zachęci do skosztowania nawet tych stroniących od warzyw! Któż mógłby oprzeć się równie ciekawej, kolorowej kompozycji?

Na jaką okazję?

Sałatka leśna polana a la tort to świetny przepis na większe spotkanie w rodzinnym gronie, podczas odwiedzin przyjaciół. Okazji na przygotowanie sałatki znajdzie się wiele i wcale nie trzeba ich długo szukać.

Czy wiesz, że?

Marynowane pieczarki w zalewie octowej możesz przygotować samodzielnie – te domowe będą na pewno o wiele smaczniejsze. Dlatego miej je zawsze w swojej spiżarce.

Dla urozmaicenia:

Do leśnej sałatki a la tort podaj grzanki z aromatycznym masłem czosnkowym.