
Składniki
1 słoik
1 słoik
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz.

Krok 2
Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce.

Krok 3
Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami.

Krok 4
W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną


Dobra rada:
Sałatkę zawsze można wzbogacić o warstwę smażonego kurczaka lub np. śledzi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Leśna Polana a la tort
Tort warzywny? Tego jeszcze nie było! Warstwowa, niebanalna sałatka to danie, które swoim wyglądem zaciekawi każdego. Wykorzystanie popularnych i łatwo dostępnych składników to jej niewątpliwy i z pewnością niejedyny atut. Przyrządź sałatkę leśna polana a la tort i zaskocz domowników!
Dla kogo?
Sałatka w takiej formie z pewnością zachęci do skosztowania nawet tych stroniących od warzyw! Któż mógłby oprzeć się równie ciekawej, kolorowej kompozycji?
Na jaką okazję?
Sałatka leśna polana a la tort to świetny przepis na większe spotkanie w rodzinnym gronie, podczas odwiedzin przyjaciół. Okazji na przygotowanie sałatki znajdzie się wiele i wcale nie trzeba ich długo szukać.
Czy wiesz, że?
Marynowane pieczarki w zalewie octowej możesz przygotować samodzielnie – te domowe będą na pewno o wiele smaczniejsze. Dlatego miej je zawsze w swojej spiżarce.
Dla urozmaicenia:
Do leśnej sałatki a la tort podaj grzanki z aromatycznym masłem czosnkowym.



































