
Składniki
1 słoik
1 słoik
0.5 łyżeczki
0.25 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 sztuki
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, drobno pokrój szczypior, cytrynę i pomarańczę otrzyj ze skórki i wyciśnij z nich sok. Ogórki pokrój w kostkę. Ser feta pokrusz.

Krok 2
Ziemniaki i buraki zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku nagrzanym do 190*C do miękkości, po wystudzeniu, oba warzywa, zetrzyj na tarce z grubymi oczkami - ale zachowaj je oddzielnie. Marchew ugotuj w skórce, obierz i również zetrzyj na tarce.

Krok 3
Ziemniaki pomieszaj ze szczypiorem, posiekanym czosnkiem, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Marchew wymieszaj z łyżką miodu, skórką i sokiem z cytryny, przyprawą 5 smaków. Buraki wymieszaj z sokiem i skórką z pomarańczy, szczyptą imbiru. Kukurydzę pomieszaj z ogórkami.

Krok 4
W okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 cm, wysmarowanej olejem, na dnie, układaj warzywa warstwami przedzielając każdą porcję majonezem. Zacznij od ziemniaków, potem ogórki z kukurydzą, marchew, buraki, ser feta, kolejna warstwa majonezu i na koniec natka pietruszki i grzyby. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin aby składniki się połączyły, po tym czasie usuń otaczający tortownice ring i podawaj schłodzoną


Dobra rada:
Sałatkę zawsze można wzbogacić o warstwę smażonego kurczaka lub np. śledzi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Leśna Polana a la tort
Tort warzywny? Tego jeszcze nie było! Warstwowa, niebanalna sałatka to danie, które swoim wyglądem zaciekawi każdego. Wykorzystanie popularnych i łatwo dostępnych składników to jej niewątpliwy i z pewnością niejedyny atut. Przyrządź sałatkę leśna polana a la tort i zaskocz domowników!
Dla kogo?
Sałatka w takiej formie z pewnością zachęci do skosztowania nawet tych stroniących od warzyw! Któż mógłby oprzeć się równie ciekawej, kolorowej kompozycji?
Na jaką okazję?
Sałatka leśna polana a la tort to świetny przepis na większe spotkanie w rodzinnym gronie, podczas odwiedzin przyjaciół. Okazji na przygotowanie sałatki znajdzie się wiele i wcale nie trzeba ich długo szukać.
Czy wiesz, że?
Marynowane pieczarki w zalewie octowej możesz przygotować samodzielnie – te domowe będą na pewno o wiele smaczniejsze. Dlatego miej je zawsze w swojej spiżarce.
Dla urozmaicenia:
Do leśnej sałatki a la tort podaj grzanki z aromatycznym masłem czosnkowym.