
Składniki
ciasto:
1 szklanka
4 łyżki
1 szklanka
4 sztuki
100 gramów
farsz:
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżka
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj mleko z masłem. Do gotującego się mleka wsyp mąkę i dokładnie ją wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez żadnych grudek. Gdy masa lekko ostygnie, połącz je z jajami i parmezanem. Ciasto powinno być gładkie.

Krok 2
Przełóż je do worka cukierniczego i wyciśnij z niego małe rozetki około 2-3 cm. Rozetki wyciskaj na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 200*C.

Krok 3
W międzyczasie mięso z kurczaka oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Mięso usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Upieczone mięso wystudź i drobno posiekaj.

Krok 4
Selera naciowego i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Na suchej patelni upraż orzechy, ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
W misce połącz selera, paprykę, ser, orzechy i rodzynki z majonezem, pastą chili i kolendrą. Dodaj kurczaka.

Krok 6
Upieczone ptysie przetnij na wysokości ¾ wysokości. Do środka większej części włóż porcję farszu. Całość przykryj mniejszą częścią.


Dobra rada:
Podczas pieczenia unikaj otwierania piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ptysie z kurczakiem
Oto duma francuskich cukierników – z ptysiami życie od razu staje się słodsze. Może być również dużo bardziej wytrawne! Teraz deser z imponującą historią przeobraża się bowiem w mięsno-warzywną przekąskę. Co z tego wyjdzie? Ptysie z kurczaka.
Dla kogo?
Nie każdy jest fanem klasycznych słodyczy i nie każdego porusza widok kolorowych witryn cukierni. Wolisz zdecydowane wytrawne smaki? Ptysie z kurczaka to wymarzony „nie-deser”! Sprawdź, jakie składniki kryją się w środku.
Na jaką okazję?
Ptysie z kurczaka rozkręcą każdą imprezę! Małe, poręczne, idealne na dwa gryzy. Pomyśl, o ile mniej naczyń do zmywania zostanie po przyjęciu. Masz dylemat, co podać do zupy – makaron czy ziemniaki? Tym razem wybierz mięsne ptysie.
Czy wiesz, że?
Nazwa ptysi pochodzi od francuskiego określenia „petit chou à la crème”, tłumaczonego dosłownie jako „kapustka z kremem”.
Dla urozmaicenia:
Zacznij przekrawać ptysie dopiero, gdy ostygną. Po napełnieniu ich nadzieniem możesz włożyć całość do piekarnika na kilka minut.