
Składniki
ciasto:
1 szklanka
4 łyżki
1 szklanka
4 sztuki
100 gramów
farsz:
200 gramów
1 opakowanie
1 pęczek
1 łyżka
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj mleko z masłem. Do gotującego się mleka wsyp mąkę i dokładnie ją wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez żadnych grudek. Gdy masa lekko ostygnie, połącz je z jajami i parmezanem. Ciasto powinno być gładkie.

Krok 2
Przełóż je do worka cukierniczego i wyciśnij z niego małe rozetki około 2-3 cm. Rozetki wyciskaj na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 200*C.

Krok 3
W międzyczasie mięso z kurczaka oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Mięso usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Upieczone mięso wystudź i drobno posiekaj.

Krok 4
Selera naciowego i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Na suchej patelni upraż orzechy, ser zetrzyj na tarce.

Krok 5
W misce połącz selera, paprykę, ser, orzechy i rodzynki z majonezem, pastą chili i kolendrą. Dodaj kurczaka.

Krok 6
Upieczone ptysie przetnij na wysokości ¾ wysokości. Do środka większej części włóż porcję farszu. Całość przykryj mniejszą częścią.


Dobra rada:
Podczas pieczenia unikaj otwierania piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ptysie z kurczakiem
Oto duma francuskich cukierników – z ptysiami życie od razu staje się słodsze. Może być również dużo bardziej wytrawne! Teraz deser z imponującą historią przeobraża się bowiem w mięsno-warzywną przekąskę. Co z tego wyjdzie? Ptysie z kurczaka.
Dla kogo?
Nie każdy jest fanem klasycznych słodyczy i nie każdego porusza widok kolorowych witryn cukierni. Wolisz zdecydowane wytrawne smaki? Ptysie z kurczaka to wymarzony „nie-deser”! Sprawdź, jakie składniki kryją się w środku.
Na jaką okazję?
Ptysie z kurczaka rozkręcą każdą imprezę! Małe, poręczne, idealne na dwa gryzy. Pomyśl, o ile mniej naczyń do zmywania zostanie po przyjęciu. Masz dylemat, co podać do zupy – makaron czy ziemniaki? Tym razem wybierz mięsne ptysie.
Czy wiesz, że?
Nazwa ptysi pochodzi od francuskiego określenia „petit chou à la crème”, tłumaczonego dosłownie jako „kapustka z kremem”.
Dla urozmaicenia:
Zacznij przekrawać ptysie dopiero, gdy ostygną. Po napełnieniu ich nadzieniem możesz włożyć całość do piekarnika na kilka minut.