Ptysie z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ptysie z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

4 łyżki

1 szklanka

4 sztuki

100 gramów

farsz:

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżka

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj mleko z masłem. Do gotującego się mleka wsyp mąkę i dokładnie ją wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez żadnych grudek. Gdy masa lekko ostygnie, połącz je z jajami i parmezanem. Ciasto powinno być gładkie.

Ptysie z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Przełóż je do worka cukierniczego i wyciśnij z niego małe rozetki około 2-3 cm. Rozetki wyciskaj na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 200*C.

Ptysie z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie mięso z kurczaka oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Mięso usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Upieczone mięso wystudź i drobno posiekaj.

Ptysie z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Selera naciowego i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Na suchej patelni upraż orzechy, ser zetrzyj na tarce.

Ptysie z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz selera, paprykę, ser, orzechy i rodzynki z majonezem, pastą chili i kolendrą. Dodaj kurczaka.

Ptysie z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Upieczone ptysie przetnij na wysokości ¾ wysokości. Do środka większej części włóż porcję farszu. Całość przykryj mniejszą częścią.

Ptysie z kurczakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas pieczenia unikaj otwierania piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ptysie z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z kurczakiemPtysie z kurczakiem

Oto duma francuskich cukierników – z ptysiami życie od razu staje się słodsze. Może być również dużo bardziej wytrawne! Teraz deser z imponującą historią przeobraża się bowiem w mięsno-warzywną przekąskę. Co z tego wyjdzie? Ptysie z kurczaka.

Dla kogo?

Nie każdy jest fanem klasycznych słodyczy i nie każdego porusza widok kolorowych witryn cukierni. Wolisz zdecydowane wytrawne smaki? Ptysie z kurczaka to wymarzony „nie-deser”! Sprawdź, jakie składniki kryją się w środku.

Na jaką okazję?

Ptysie z kurczaka rozkręcą każdą imprezę! Małe, poręczne, idealne na dwa gryzy. Pomyśl, o ile mniej naczyń do zmywania zostanie po przyjęciu. Masz dylemat, co podać do zupy – makaron czy ziemniaki? Tym razem wybierz mięsne ptysie.

Czy wiesz, że?

Nazwa ptysi pochodzi od francuskiego określenia „petit chou à la crème”, tłumaczonego dosłownie jako „kapustka z kremem”.

Dla urozmaicenia:

Zacznij przekrawać ptysie dopiero, gdy ostygną. Po napełnieniu ich nadzieniem możesz włożyć całość do piekarnika na kilka minut.