Ptysie z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

100 gramów

1 szklanka

1 szklanka

4 łyżki

farsz:

200 gramów

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj mleko z masłem. Do gotującego się mleka wsyp mąkę i dokładnie ją wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa bez żadnych grudek. Gdy masa lekko ostygnie, połącz je z jajami i parmezanem. Ciasto powinno być gładkie.

Ptysie z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Przełóż je do worka cukierniczego i wyciśnij z niego małe rozetki około 2-3 cm. Rozetki wyciskaj na blachę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 200*C.

Ptysie z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie mięso z kurczaka oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Mięso usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Upieczone mięso wystudź i drobno posiekaj.

Ptysie z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Selera naciowego i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj natkę kolendry. Na suchej patelni upraż orzechy, ser zetrzyj na tarce.

Ptysie z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

W misce połącz selera, paprykę, ser, orzechy i rodzynki z majonezem, pastą chili i kolendrą. Dodaj kurczaka.

Ptysie z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Upieczone ptysie przetnij na wysokości ¾ wysokości. Do środka większej części włóż porcję farszu. Całość przykryj mniejszą częścią.

Ptysie z kurczakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Podczas pieczenia unikaj otwierania piekarnika, ponieważ ptysie mogą opaść.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ptysie z kurczakiemPtysie z kurczakiem

Oto duma francuskich cukierników – z ptysiami życie od razu staje się słodsze. Może być również dużo bardziej wytrawne! Teraz deser z imponującą historią przeobraża się bowiem w mięsno-warzywną przekąskę. Co z tego wyjdzie? Ptysie z kurczaka.

Dla kogo?

Nie każdy jest fanem klasycznych słodyczy i nie każdego porusza widok kolorowych witryn cukierni. Wolisz zdecydowane wytrawne smaki? Ptysie z kurczaka to wymarzony „nie-deser”! Sprawdź, jakie składniki kryją się w środku.

Na jaką okazję?

Ptysie z kurczaka rozkręcą każdą imprezę! Małe, poręczne, idealne na dwa gryzy. Pomyśl, o ile mniej naczyń do zmywania zostanie po przyjęciu. Masz dylemat, co podać do zupy – makaron czy ziemniaki? Tym razem wybierz mięsne ptysie.

Czy wiesz, że?

Nazwa ptysi pochodzi od francuskiego określenia „petit chou à la crème”, tłumaczonego dosłownie jako „kapustka z kremem”.

Dla urozmaicenia:

Zacznij przekrawać ptysie dopiero, gdy ostygną. Po napełnieniu ich nadzieniem możesz włożyć całość do piekarnika na kilka minut.