Co można kisić na zimę oprócz ogórków?

Lubicie domowe przetwory i zastanawiacie się, co można kisić w słoikach lub beczkach na zimę? Jakie kiszonki przygotować, żeby móc je wykorzystywać poza sezonem na świeże owoce i warzywa?

Co można kisić oprócz ogórków na zimę?

Kiszonki są wspaniałym uzupełnieniem jesiennej i zimowej diety, kiedy dostępność dobrej jakości warzyw i owoców jest mniejsza, a ich jakość odczuwalnie gorsza. Na zimę zwykle kisi się ogórki i kapustę, ale na tym repertuar przetworów wcale się nie kończy, bo procesowi kiszenia można z powodzeniem poddawać również inne produkty. Warto spróbować kiszenia pomidorów oraz kalafiora. Świetnie smakują też kiszone marchewki, rzodkiewki, cukinie i bakłażany. Co jeszcze można kisić? Mniej popularne jest kiszenie papryki i cebuli, ale te warzywa też świetnie smakują w takiej postaci.

Co można kisić na zimę z kategorii owoców? Przede wszystkim cytryny, jabłka i gruszki, ale też morele, brzoskwinie, truskawki i winogrona.

Co można kisić zimą?

Kiszone domowe przetwory zwykle przygotowuje się latem lub jesienią, ale niektóre surowce da się z powodzeniem kisić nawet w środku zimy. Do kiszenia w zimowych miesiącach możecie wykorzystać buraki (przygotujecie z nich wyśmienity zakwas na wigilijny barszcz), późne odmiany marchwi oraz cytryny, które zimą mają zdecydowanie lepszą jakość niż w ciepłych miesiącach roku. Kiszone buraki z zakwasu wykorzystacie do przygotowania sałatki śledziowej lub wyciśniecie w wyciskarce wolnoobrotowej na sok, marchewki dodacie do sałatki jarzynowej, a cytryny do herbaty, lemoniady, koktajli i drinków.