Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, chili, czosnek oraz cebulę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, cebulę i chili, a następnie składniki te podziel na dwie części. Pierwszą wymieszaj z mięsem, do którego dodaj jaja, Imbir z Nigerii Knorr, Cynamon z Wietnamu Knorr, startą skórkę z cytryny, Kmin rzymski z Indii Knorr, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr, połowę bułki tartej, łyżeczkę soli, rodzynki, większą część orzeszków pinii oraz połowę posiekanej zieleniny. Z mięsa uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni. Mięsne kulki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Drugą część chili, cebuli i czosnku połącz z pastą tahini. Dodaj sok z cytryny, szklankę zimnej wody, połowę przyprawy Za'atar Knorr i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem zalej klopsiki przełożone do żaroodpornego naczynia.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 3

Krok 4

Całość oprósz z wierzchu łyżką bułki tartej i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem klopsiki posyp pozostałą częścią przyprawy Za'atar Knorr oraz orzeszkami pinii.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Klopsiki podawaj z ryżem i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’ataremIzraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem

Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wypróbować sposoby na klopsiki według receptur z dalekich stron. Dziś przed Państwem izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem. Kto wie, może przebiją Twój tradycyjny przepis?

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają testować ciekawe przepisy. Klopsiki z sezamową pastą tahini to ciekawa alternatywa dla dobrze wszystkim znanej potrawy.

Na jaką okazję?

Izraelskie klopsiki sprawdzą się doskonale w roli obiadu z nutką egzotyki.

Czy wiesz, że? 

Tahini to pasta z nasion sezamu, używana zarówno do słodkich jak słonych potraw. Łatwo przygotujesz ją w domu. Wystarczy lekko podprażyć sezam i zmielić go w blenderze w kształcie litery S na gładką pastę.

Dla urozmaicenia:

Izraelskie klopsiki będą najlepiej smakować z dobrze znanymi dodatkami – ryżem i sałatą.