Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

50 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzeszki pinii upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, chili, czosnek oraz cebulę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, cebulę i chili, a następnie składniki te podziel na dwie części. Pierwszą wymieszaj z mięsem, do którego dodaj jaja, Imbir z Nigerii Knorr, Cynamon z Wietnamu Knorr, startą skórkę z cytryny, Kmin rzymski z Indii Knorr, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr, połowę bułki tartej, łyżeczkę soli, rodzynki, większą część orzeszków pinii oraz połowę posiekanej zieleniny. Z mięsa uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni. Mięsne kulki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 2

Krok 3

Drugą część chili, cebuli i czosnku połącz z pastą tahini. Dodaj sok z cytryny, szklankę zimnej wody, połowę przyprawy Za'atar Knorr i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem zalej klopsiki przełożone do żaroodpornego naczynia.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 3

Krok 4

Całość oprósz z wierzchu łyżką bułki tartej i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem klopsiki posyp pozostałą częścią przyprawy Za'atar Knorr oraz orzeszkami pinii.

Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Klopsiki podawaj z ryżem i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak Gong Bao
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’ataremIzraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem

Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wypróbować sposoby na klopsiki według receptur z dalekich stron. Dziś przed Państwem izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem. Kto wie, może przebiją Twój tradycyjny przepis?

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają testować ciekawe przepisy. Klopsiki z sezamową pastą tahini to ciekawa alternatywa dla dobrze wszystkim znanej potrawy.

Na jaką okazję?

Izraelskie klopsiki sprawdzą się doskonale w roli obiadu z nutką egzotyki.

Czy wiesz, że? 

Tahini to pasta z nasion sezamu, używana zarówno do słodkich jak słonych potraw. Łatwo przygotujesz ją w domu. Wystarczy lekko podprażyć sezam i zmielić go w blenderze w kształcie litery S na gładką pastę.

Dla urozmaicenia:

Izraelskie klopsiki będą najlepiej smakować z dobrze znanymi dodatkami – ryżem i sałatą.