Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
łatwe
50 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pinii upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, chili, czosnek oraz cebulę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, cebulę i chili, a następnie składniki te podziel na dwie części. Pierwszą wymieszaj z mięsem, do którego dodaj jaja, Imbir z Nigerii Knorr, Cynamon z Wietnamu Knorr, startą skórkę z cytryny, Kmin rzymski z Indii Knorr, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr, połowę bułki tartej, łyżeczkę soli, rodzynki, większą część orzeszków pinii oraz połowę posiekanej zieleniny. Z mięsa uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni. Mięsne kulki przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 3
Drugą część chili, cebuli i czosnku połącz z pastą tahini. Dodaj sok z cytryny, szklankę zimnej wody, połowę przyprawy Za’atar Knorr i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem zalej klopsiki przełożone do żaroodpornego naczynia.
Krok 4
Całość oprósz z wierzchu łyżką bułki tartej i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.
Krok 5
Przed podaniem klopsiki posyp pozostałą częścią przyprawy Za’atar Knorr oraz orzeszkami pinii.
Dobra rada:
Klopsiki podawaj z ryżem i sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wypróbować sposoby na klopsiki według receptur z dalekich stron. Dziś przed Państwem izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem. Kto wie, może przebiją Twój tradycyjny przepis?
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają testować ciekawe przepisy. Klopsiki z sezamową pastą tahini to ciekawa alternatywa dla dobrze wszystkim znanej potrawy.
Na jaką okazję?
Izraelskie klopsiki sprawdzą się doskonale w roli obiadu z nutką egzotyki.
Czy wiesz, że?
Tahini to pasta z nasion sezamu, używana zarówno do słodkich jak słonych potraw. Łatwo przygotujesz ją w domu. Wystarczy lekko podprażyć sezam i zmielić go w blenderze w kształcie litery S na gładką pastę.
Dla urozmaicenia:
Izraelskie klopsiki będą najlepiej smakować z dobrze znanymi dodatkami – ryżem i sałatą.