Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
50 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzeszki pinii upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, chili, czosnek oraz cebulę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek, cebulę i chili, a następnie składniki te podziel na dwie części. Pierwszą wymieszaj z mięsem, do którego dodaj jaja, Imbir z Nigerii Knorr, Cynamon z Wietnamu Knorr, startą skórkę z cytryny, Kmin rzymski z Indii Knorr, Paprykę słodką z Hiszpanii Knorr, połowę bułki tartej, łyżeczkę soli, rodzynki, większą część orzeszków pinii oraz połowę posiekanej zieleniny. Z mięsa uformuj małe kulki, obtocz je w pozostałej bułce tartej, a następnie obsmaż na patelni. Mięsne kulki przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 3
Drugą część chili, cebuli i czosnku połącz z pastą tahini. Dodaj sok z cytryny, szklankę zimnej wody, połowę przyprawy Za'atar Knorr i dokładnie wymieszaj. Powstałym sosem zalej klopsiki przełożone do żaroodpornego naczynia.

Krok 4
Całość oprósz z wierzchu łyżką bułki tartej i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 20 minut.

Krok 5
Przed podaniem klopsiki posyp pozostałą częścią przyprawy Za'atar Knorr oraz orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Klopsiki podawaj z ryżem i sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem
Klopsiki lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Warto czasem wyjść poza klasyczne przepisy i wypróbować sposoby na klopsiki według receptur z dalekich stron. Dziś przed Państwem izraelskie klopsiki zapiekane z pastą tahini i Za’atarem. Kto wie, może przebiją Twój tradycyjny przepis?
Dla kogo?
Dla osób, które uwielbiają testować ciekawe przepisy. Klopsiki z sezamową pastą tahini to ciekawa alternatywa dla dobrze wszystkim znanej potrawy.
Na jaką okazję?
Izraelskie klopsiki sprawdzą się doskonale w roli obiadu z nutką egzotyki.
Czy wiesz, że?
Tahini to pasta z nasion sezamu, używana zarówno do słodkich jak słonych potraw. Łatwo przygotujesz ją w domu. Wystarczy lekko podprażyć sezam i zmielić go w blenderze w kształcie litery S na gładką pastę.
Dla urozmaicenia:
Izraelskie klopsiki będą najlepiej smakować z dobrze znanymi dodatkami – ryżem i sałatą.