Sałatka po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

74 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado i czerwoną cebulę pokrój w plastry, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, posiekaj natkę kolendry. Fasolę i kukurydzę wypłucz w zimnej wodzie, wyciśnij sok z limonki.

Sałatka po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Cebulę, kolendrę, pomidorki, fasolę, awokado i kukurydzę delikatnie wymieszaj z porwanymi liśćmi sałaty.

Sałatka po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Średniej wielkości dojrzałe pomidory zetrzyj na tarce, połącz z oliwą, sokiem z limonki, łyżeczką cukru, szczyptą soli oraz z przyprawą Adobo Knorr. Gotowym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z chipsami.

Sałatka po meksykańsku - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Sałatkę możesz wzbogacić gotowanymi krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka po meksykańskuSałatka po meksykańsku

Kuchnia meksykańska to wyzwanie dla naszych kubków smakowych. Jest ostro! Jednak nie ma się czego bać, bo ten smak rekompensuje wszystko. Sałatka po meksykańsku jest pełna składników, które sprawiają, że będzie smacznie oraz z charakterem. Mamy tu czerwoną fasolę, kukurydzę, awokado, kolendrę, a nawet chipsy tacos. Nie możesz sobie odmówić tego dania!

Dla kogo?

Dla miłośników sałatek, którzy są głodni nowych przepisów! Połączenie ciekawych składników sprawia, że sałatka meksykańska nikogo nie zawiedzie.

Na jaką okazję?

Ta sałatka świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Składem wyróżnia się spośród konkurencji, więc będzie się cieszyła zainteresowaniem wśród gości.

Czy wiesz, że?

Tacos to chipsy przypominające tortillę. Możesz je łatwo upiec w domu. Potrzebujesz tylko mąki kukurydzianej i pszennej, masła, soli oraz wody. Zanim pochłoniesz wszystkie tacos, pamiętaj, że potrzebujesz ich również do sałatki meksykańskiej!

Dla urozmaicenia:

Smak sałatki po meksykańsku wzbogacą gotowane lub smażone krewetki.