Francuskie mini babeczki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie mini babeczki z kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 pęczek

12 dekagramów

370 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę przyprawy z opakowania soczystego kurczaka dokładnie mieszamy z olejem i wodą. Marynatą smarujemy z obu stron piersi z kurczaka, rozbite na grubość 1,5-2,0 cm. Piersi umieszczamy pojedynczo w papierowych torebkach Jana Niezbędnego. Smażymy z obu stron po około 6-7 minut- w tym czasie kilka razy przewracamy na drugą stronę.

Krok 2

Po usmażeniu i wystudzeniu, piersi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ketchup. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wycinamy koła (ja do tego celu użyłam niedużych miseczek), wykładamy nimi foremki do muffinek (wykorzystałam formę z nieprzywieralną powłoką, jeśli takiej nie macie posmarujcie foremki masłem). Napełniamy farszem z piersi kurczaka. Na górę układamy po kilka plasterków mozzarelli. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Przed podaniem przybieramy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej