Francuskie mini babeczki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie mini babeczki z kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 pęczek

12 dekagramów

370 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę przyprawy z opakowania soczystego kurczaka dokładnie mieszamy z olejem i wodą. Marynatą smarujemy z obu stron piersi z kurczaka, rozbite na grubość 1,5-2,0 cm. Piersi umieszczamy pojedynczo w papierowych torebkach Jana Niezbędnego. Smażymy z obu stron po około 6-7 minut- w tym czasie kilka razy przewracamy na drugą stronę.

Krok 2

Po usmażeniu i wystudzeniu, piersi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ketchup. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wycinamy koła (ja do tego celu użyłam niedużych miseczek), wykładamy nimi foremki do muffinek (wykorzystałam formę z nieprzywieralną powłoką, jeśli takiej nie macie posmarujcie foremki masłem). Napełniamy farszem z piersi kurczaka. Na górę układamy po kilka plasterków mozzarelli. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Przed podaniem przybieramy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej