
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
5 dekagramów
2 łyżki
1 pęczek
12 dekagramów
370 gramów
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łyżkę przyprawy z opakowania soczystego kurczaka dokładnie mieszamy z olejem i wodą. Marynatą smarujemy z obu stron piersi z kurczaka, rozbite na grubość 1,5-2,0 cm. Piersi umieszczamy pojedynczo w papierowych torebkach Jana Niezbędnego. Smażymy z obu stron po około 6-7 minut- w tym czasie kilka razy przewracamy na drugą stronę.
Krok 2
Po usmażeniu i wystudzeniu, piersi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ketchup. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
Z ciasta francuskiego wycinamy koła (ja do tego celu użyłam niedużych miseczek), wykładamy nimi foremki do muffinek (wykorzystałam formę z nieprzywieralną powłoką, jeśli takiej nie macie posmarujcie foremki masłem). Napełniamy farszem z piersi kurczaka. Na górę układamy po kilka plasterków mozzarelli. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4
Przed podaniem przybieramy listkami świeżej bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej