Francuskie mini babeczki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Francuskie mini babeczki z kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

5 dekagramów

2 łyżki

1 pęczek

12 dekagramów

370 gramów

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łyżkę przyprawy z opakowania soczystego kurczaka dokładnie mieszamy z olejem i wodą. Marynatą smarujemy z obu stron piersi z kurczaka, rozbite na grubość 1,5-2,0 cm. Piersi umieszczamy pojedynczo w papierowych torebkach Jana Niezbędnego. Smażymy z obu stron po około 6-7 minut- w tym czasie kilka razy przewracamy na drugą stronę.

Krok 2

Po usmażeniu i wystudzeniu, piersi kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i ketchup. Dokładnie mieszamy.

Krok 3

Z ciasta francuskiego wycinamy koła (ja do tego celu użyłam niedużych miseczek), wykładamy nimi foremki do muffinek (wykorzystałam formę z nieprzywieralną powłoką, jeśli takiej nie macie posmarujcie foremki masłem). Napełniamy farszem z piersi kurczaka. Na górę układamy po kilka plasterków mozzarelli. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Przed podaniem przybieramy listkami świeżej bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie mini babeczki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej