Krewetki z tropikalną salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z tropikalną salsą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

100 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 1

Krok 2

Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 2

Krok 3

Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowana salsa z egzotycznych owoców to idealny dodatek również do pieczonych czy grillowanych mięs.

31

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Popińska

    Małgorzata Popińska , 08.12.2019

    Smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola , 21.04.2015

    Nie cierpię tego jedzenia nie kaźdego nato stać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Gajewska

    Kazimiera Gajewska , 21.04.2015

    Jak nie jadłaś to skąd mozesz wiedzieć jak smakuje...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Maria Dziedziak

    Krystyna Maria Dziedziak , 20.04.2015

    dla mnie to jest snobizm .. ...wygląda paskudnie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Duda

    Jan Duda , 20.04.2015

    Nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joe Osbourne

    Joe Osbourne , 20.04.2015

    Super pyszne i zdrowe,kocham taka strawę,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Jakubiak

    Grzegorz Jakubiak , 20.04.2015

    O fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski , 20.04.2015

    nie dlamnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus , 20.04.2015

    Zawsze mówiłaś że nie lubisz robaków może zmieniłaś się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Szułdrzyński

    Alfred Szułdrzyński , 20.04.2015

    dlaczego nie arktyczną salsą - pingwiny też są towarzyskie....!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Minh Hoàng Quách

    Minh Hoàng Quách , 20.04.2015

    Zapraszamy !.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Sobczuk

    Mirosław Sobczuk , 20.04.2015

    Mam uczulenie na krewetki, natomiast na raki z wody nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wołowski

    Krzysztof Wołowski , 20.04.2015

    Wygląda to zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jurij

    Leszek Jurij , 20.04.2015

    Anetka jak to przyżądzisz to przyjadę powiedz tylko kiedy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaju

    Katarzyna Kaju , 20.04.2015

    Krewetki mnie przerażają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hola Oliva

    Hola Oliva , 20.04.2015

    30 minut??? Chyba dla mistrza :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Garga

    Jerzy Garga , 20.04.2015

    Krewetki? O nie dziekuje wolę szyneczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Achim

    Jo Achim , 20.04.2015

    Lepsza jest zupa na gwozdziu bo nie daję przypraw knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Ra

    Robert Ra , 20.04.2015

    Małgorzata poproszę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zając

    Barbara Zając , 20.04.2015

    pycha wczoraj jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Galecka

    Danuta Galecka , 20.04.2015

    Dobrze przyrządzone krewetki są super!!! Ja też wcześniej nie cierpiałam, dopiero jak je zrobił mój syn to przypadły mi do smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Woszczek

    Klaudia Woszczek , 20.04.2015

    Nie jadam robactwa! ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Krawczyk

    Mariusz Krawczyk , 20.04.2015

    Nie Cierpię Owoców Morza a Fe :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wąsowicz

    Małgorzata Wąsowicz , 20.04.2015

    super! mniam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 20.04.2015

    uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łęgowska

    Krystyna Łęgowska , 20.04.2015

    Ja tego nie spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Brzozowski

    Janusz Brzozowski , 20.04.2015

    Jak można sie zachwycać robalami?? To tak jak małże....jedzenie biedoty a teraz przez mitomanów traktowane jako przysmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin , 20.04.2015

    struś w tramkach danie dnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak , 20.04.2015

    Nie skuszę się napewno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zofia Fraszczyk

    Maria Zofia Fraszczyk , 20.04.2015

    O, TYLKO NIE TO

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z tropikalną salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z tropikalną salsąKrewetki z tropikalną salsą

Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok.