Krewetki z tropikalną salsą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

64 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

24 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki zamarynuj w trzech łyżkach oliwy i łyżce Przyprawy do mięs Knorr. Obsmaż z obu stron po około minucie z każdej strony. Krewetki odstaw na bok.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 1

Krok 2

Awokado, papaję, mango, czerwoną cebulę i pomidora pokrój w małą kosteczkę ok. 0,5 cm na 0,5 cm, chilli pokrój w drobniutką kostkę, kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą zalewając je oliwą i sokiem z limonki. Salsę na koniec dopraw do smaku odrobiną cukru o ile uznasz, że jest to konieczne.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 2

Krok 3

Na liście cykorii nałóż słuszną ilość salsy, na salsie umieść krewetkę. Liście z krewetkami układaj na okrągłej tacy, ściśle zapełniając cały talerz.

Krewetki z tropikalną salsą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowana salsa z egzotycznych owoców to idealny dodatek również do pieczonych czy grillowanych mięs.

31

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Popińska

    Małgorzata Popińska

    Smaczne danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Patola

    Piotr Patola

    Nie cierpię tego jedzenia nie kaźdego nato stać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Gajewska

    Kazimiera Gajewska

    Jak nie jadłaś to skąd mozesz wiedzieć jak smakuje...:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Maria Dziedziak

    Krystyna Maria Dziedziak

    dla mnie to jest snobizm .. ...wygląda paskudnie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Duda

    Jan Duda

    Nie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joe Osbourne

    Joe Osbourne

    Super pyszne i zdrowe,kocham taka strawę,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Jakubiak

    Grzegorz Jakubiak

    O fuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Grabowski

    Piotr Grabowski

    nie dlamnie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Prus

    Eugeniusz Prus

    Zawsze mówiłaś że nie lubisz robaków może zmieniłaś się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alfred Szułdrzyński

    Alfred Szułdrzyński

    dlaczego nie arktyczną salsą - pingwiny też są towarzyskie....!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Minh Hoàng Quách

    Minh Hoàng Quách

    Zapraszamy !.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Sobczuk

    Mirosław Sobczuk

    Mam uczulenie na krewetki, natomiast na raki z wody nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wołowski

    Krzysztof Wołowski

    Wygląda to zachęcająco

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jurij

    Leszek Jurij

    Anetka jak to przyżądzisz to przyjadę powiedz tylko kiedy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaju

    Katarzyna Kaju

    Krewetki mnie przerażają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hola Oliva

    Hola Oliva

    30 minut??? Chyba dla mistrza :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Garga

    Jerzy Garga

    Krewetki? O nie dziekuje wolę szyneczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Achim

    Jo Achim

    Lepsza jest zupa na gwozdziu bo nie daję przypraw knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Ra

    Robert Ra

    Małgorzata poproszę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zając

    Barbara Zając

    pycha wczoraj jadłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Galecka

    Danuta Galecka

    Dobrze przyrządzone krewetki są super!!! Ja też wcześniej nie cierpiałam, dopiero jak je zrobił mój syn to przypadły mi do smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Woszczek

    Klaudia Woszczek

    Nie jadam robactwa! ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Krawczyk

    Mariusz Krawczyk

    Nie Cierpię Owoców Morza a Fe :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wąsowicz

    Małgorzata Wąsowicz

    super! mniam! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska

    uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Łęgowska

    Krystyna Łęgowska

    Ja tego nie spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Brzozowski

    Janusz Brzozowski

    Jak można sie zachwycać robalami?? To tak jak małże....jedzenie biedoty a teraz przez mitomanów traktowane jako przysmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Fokin

    Aleksander Fokin

    struś w tramkach danie dnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kożlak

    Teresa Kożlak

    Nie skuszę się napewno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zofia Fraszczyk

    Maria Zofia Fraszczyk

    O, TYLKO NIE TO

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej