
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.25 szklanki
2 łyżki
3 sztuki
1 szklanka
0.25
null
1 łyżeczka
null
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, masło, mleko i proszek dopieczenia wyrób na jednolitą masę.
Krok 2
Uformuj kulę i na 30 minut wstaw do lodówki.
Krok 3
Pory pokrój w krążki i podsmaż na oliwie.
Krok 4
Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną i dodaj wraz z parmezanem do porów. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 5
Formę do pieczenia wylep ciastem, podziurkuj je widelcem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Wyjmij, wlej masę porową i piecz jeszcze około 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























