Tarta porowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta porowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 szklanki

2 łyżki

3 sztuki

1 szklanka

0.25

null

1 łyżeczka

null

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, masło, mleko i proszek dopieczenia wyrób na jednolitą masę.

Krok 2

Uformuj kulę i na 30 minut wstaw do lodówki.

Krok 3

Pory pokrój w krążki i podsmaż na oliwie.

Krok 4

Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną i dodaj wraz z parmezanem do porów. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 5

Formę do pieczenia wylep ciastem, podziurkuj je widelcem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Wyjmij, wlej masę porową i piecz jeszcze około 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta porowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej