Lasagne alla bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne alla bolognese

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

800 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

150 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 litr

500 gramów

200 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.

Krok 4

Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.

Krok 6

Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.

Krok 7

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej