Lasagne alla bolognese

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

150 gramów

200 gramów

500 gramów

1 litr

2 łyżki

400 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 szczypta

800 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.

Krok 4

Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.

Krok 6

Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.

Krok 7

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej