Lasagne alla bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne alla bolognese

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

800 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

2 sztuki

150 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 litr

500 gramów

200 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę i selera pokrój w drobną kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.

Krok 2

Cebulę posiekaj i wraz z selerem i marchewką przesmaż na oliwie z oliwek.

Krok 3

Dodaj mieloną wołowinę i smaż kilka minut, by mięso nie było surowe. Następnie wlej wino i duś do czasu, gdy płyn nieco odparuje.

Krok 4

Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 40 minut. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 5

W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem.

Krok 6

Wlej na dno nieco sosu bolońskiego, a na nim ułóż płaty lasagne. Polej beszamelem, posyp plasterkami mozzarelli i startym parmezanem. Tak samo ułóż kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany parmezanem.

Krok 7

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne alla bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej