Duszone ziemniaki w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone ziemniaki w śmietanie

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

0.5 litra

null

2 szczypty

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki przełóż do rondla z grubym dnem. Wlej pół szklanki wody i dodaj Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr. Przykryj i gotuj.

Krok 2

Po kilku minutach gotowania wlej śmietanę. Nie mieszaj. Duś na małym ogniu.

Krok 3

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj do ziemniaków i lekko wymieszaj. Podlej kilkoma łyżkami mleka, jeśli ziemniaki są długo twarde.

Krok 4

Gdy ziemniaki są już miękkie, przypraw pieprzem, dodaj posikany koperek, smalec ze skwarkami.

Krok 5

Dodaj do ziemniaków posiekany czosnek i utłucz je.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone ziemniaki w śmietanie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej