
Składniki
mięso:
700 gramów
6 łyżek
1 łyżeczka
4 łyżki
6 sztuk
1 pęczek
20 gramów
4 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
sałatka:
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pomieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, posiekaną kolendrą, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym. Wyrób ręką. Uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Krok 2
Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 20 minut. Po tym czasie hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Krok 3
Przygotuj sałatkę. Kapustę poszatkuj nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce.

Krok 4
W misce pomieszaj olej sezamowy ze startym na tarce imbirem, sosem sojowym rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, posiekana kolendrą. Powstały sos zamieszaj z poszatkowaną kapustą, mocno ściskając kapustę w rękach, tak aby zmiękła w sosie.

Krok 5
Przygotuj bułki, przekrój je na pół, opiecz na grillu, posmaruj z obu stron majonezem Hellmann's wymieszanym z tabasco. Na górną część bułki nałóż przygotowaną sałatkę z kapusty, na dolną połóż zgrillowanego burgera. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą.


Dobra rada:
Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, w którym zamierzasz je grillować. Do sałatki możesz dodać kawałki chilli, nabierze ona wtedy bardziej zdecydowanego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery drobiowe
Burgery nie zawsze muszą smakować podobnie – spróbuj, jak łatwo urozmaicisz je sałatką z kapusty oraz mięsem drobiowym. Do jego przygotowania wykorzystaj marynatę na bazie świeżo startego imbiru, sosu sezamowego oraz chili. Aromat zapewni mięsu dodatek kolendry oraz odpowiednich przypraw. Uformowane placki grilluj, obracając co jakiś czas, aby w środku były dobrze wysmażone. Podczas ich pieczenia przygotuj sałatkę. Jej podstawę stanowi kapusta – wybierz odmianę bok choy, o lekko gorzkich liściach lub kapustę pekińską, dodaj do niej startą marchewkę, a następnie polej całość sosem. Do jego wykonania potrzebne będą składniki wykorzystane wcześniej do przyprawienia mięsa – imbir oraz sos sezamowy. Dodaj także pokruszone orzeszki ziemne, które urozmaicą jej konsystencję, nadając chrupkości. Wszystko dokładnie połącz z kapustą, która pod wpływem sosu powinna lekko zmięknąć. Bułki opieczone na grillu posmaruj z obu stron sosem chili, a następnie nałóż do środka porcje mięsa oraz sałatkę. Burgery drobiowe serwuj z frytkami. Smacznego!