Burgery drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

236 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

mięso:

700 gramów

6 łyżek

1 łyżeczka

4 łyżki

6 sztuk

1 pęczek

20 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

sałatka:

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pomieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, posiekaną kolendrą, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym. Wyrób ręką. Uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Burgery drobiowe - Krok 1

Krok 2

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 20 minut. Po tym czasie hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Burgery drobiowe - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sałatkę. Kapustę poszatkuj nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce.

Burgery drobiowe - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj olej sezamowy ze startym na tarce imbirem, sosem sojowym rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, posiekana kolendrą. Powstały sos zamieszaj z poszatkowaną kapustą, mocno ściskając kapustę w rękach, tak aby zmiękła w sosie.

Burgery drobiowe - Krok 4

Krok 5

Przygotuj bułki, przekrój je na pół, opiecz na grillu, posmaruj z obu stron majonezem Hellmann's wymieszanym z tabasco. Na górną część bułki nałóż przygotowaną sałatkę z kapusty, na dolną połóż zgrillowanego burgera. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą.

Burgery drobiowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, w którym zamierzasz je grillować. Do sałatki możesz dodać kawałki chilli, nabierze ona wtedy bardziej zdecydowanego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Omlet ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery drobioweBurgery drobiowe

Burgery nie zawsze muszą smakować podobnie – spróbuj, jak łatwo urozmaicisz je sałatką z kapusty oraz mięsem drobiowym. Do jego przygotowania wykorzystaj marynatę na bazie świeżo startego imbiru, sosu sezamowego oraz chili. Aromat zapewni mięsu dodatek kolendry oraz odpowiednich przypraw. Uformowane placki grilluj, obracając co jakiś czas, aby w środku były dobrze wysmażone. Podczas ich pieczenia przygotuj sałatkę. Jej podstawę stanowi kapusta – wybierz odmianę bok choy, o lekko gorzkich liściach lub kapustę pekińską, dodaj do niej startą marchewkę, a następnie polej całość sosem. Do jego wykonania potrzebne będą składniki wykorzystane wcześniej do przyprawienia mięsa – imbir oraz sos sezamowy. Dodaj także pokruszone orzeszki ziemne, które urozmaicą jej konsystencję, nadając chrupkości. Wszystko dokładnie połącz z kapustą, która pod wpływem sosu powinna lekko zmięknąć. Bułki opieczone na grillu posmaruj z obu stron sosem chili, a następnie nałóż do środka porcje mięsa oraz sałatkę. Burgery drobiowe serwuj z frytkami. Smacznego!