Burgery drobiowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgery drobiowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

mięso:

700 gramów

6 łyżek

1 łyżeczka

4 łyżki

6 sztuk

1 pęczek

20 gramów

4 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

sałatka:

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pomieszaj razem z Przyprawą do grilla Knorr, posiekaną kolendrą, chilli, imbirem oraz olejem sezamowym. Wyrób ręką. Uformuj okrągłe hamburgery o masie około 120 g. Hamburgery powinny mieć średnicę co najmniej 10 cm i być grube na około 2 cm.

Burgery drobiowe - Krok 1

Krok 2

Kotlety wrzuć bezpośrednio na dobrze rozgrzany ruszt grillowy. Grilluj około 20 minut. Po tym czasie hamburger powinien być już dobrze wysmażony.

Burgery drobiowe - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sałatkę. Kapustę poszatkuj nożem. Marchewkę zetrzyj na tarce.

Burgery drobiowe - Krok 3

Krok 4

W misce pomieszaj olej sezamowy ze startym na tarce imbirem, sosem sojowym rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, posiekana kolendrą. Powstały sos zamieszaj z poszatkowaną kapustą, mocno ściskając kapustę w rękach, tak aby zmiękła w sosie.

Burgery drobiowe - Krok 4

Krok 5

Przygotuj bułki, przekrój je na pół, opiecz na grillu, posmaruj z obu stron majonezem Hellmann’s wymieszanym z tabasco. Na górną część bułki nałóż przygotowaną sałatkę z kapusty, na dolną połóż zgrillowanego burgera. Kanapkę przykryj górną częścią bułki z sałatą.

Burgery drobiowe - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Hamburgery przyrządzaj zawsze tego dnia, w którym zamierzasz je grillować. Do sałatki możesz dodać kawałki chilli, nabierze ona wtedy bardziej zdecydowanego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgery drobiowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery drobioweBurgery drobiowe

Burgery nie zawsze muszą smakować podobnie – spróbuj, jak łatwo urozmaicisz je sałatką z kapusty oraz mięsem drobiowym. Do jego przygotowania wykorzystaj marynatę na bazie świeżo startego imbiru, sosu sezamowego oraz chili. Aromat zapewni mięsu dodatek kolendry oraz odpowiednich przypraw. Uformowane placki grilluj, obracając co jakiś czas, aby w środku były dobrze wysmażone. Podczas ich pieczenia przygotuj sałatkę. Jej podstawę stanowi kapusta – wybierz odmianę bok choy, o lekko gorzkich liściach lub kapustę pekińską, dodaj do niej startą marchewkę, a następnie polej całość sosem. Do jego wykonania potrzebne będą składniki wykorzystane wcześniej do przyprawienia mięsa – imbir oraz sos sezamowy. Dodaj także pokruszone orzeszki ziemne, które urozmaicą jej konsystencję, nadając chrupkości. Wszystko dokładnie połącz z kapustą, która pod wpływem sosu powinna lekko zmięknąć. Bułki opieczone na grillu posmaruj z obu stron sosem chili, a następnie nałóż do środka porcje mięsa oraz sałatkę. Burgery drobiowe serwuj z frytkami. Smacznego!