Racuchy na oliwie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Racuchy na oliwie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

60 mililitrów

400 gramów

2 łyżeczki

4 łyżki

6 sztuk

0.5 łyżeczki

80 gramów

350 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Krok 2

Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę.

Krok 3

Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy.

Krok 4

Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni.

Krok 5

Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika.

Krok 6

Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Racuchy na oliwie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej