
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
60 mililitrów
400 gramów
2 łyżeczki
4 łyżki
6 sztuk
0.5 łyżeczki
80 gramów
350 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2
Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę.
Krok 3
Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy.
Krok 4
Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni.
Krok 5
Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej