
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
60 mililitrów
400 gramów
2 łyżeczki
4 łyżki
6 sztuk
0.5 łyżeczki
80 gramów
350 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2
Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę.
Krok 3
Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy.
Krok 4
Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni.
Krok 5
Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej