
Składniki
60 dekagramów
25 dekagramów
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
4 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy, rozbijamy je i odstawiamy aż wystygną. Gdy ziemniaki są już zimne mielimy je razem z twarogiem. Dodajemy śmietanę i zaczynamy mieszać. Cały czas ucierając wbijamy żółtka jaj i dosypujemy cukier. Z białek ubijamy pianę i ostrożnie łączymy z mąką. Całość delikatnie łączymy po czym łyżką wydzielamy placki, które układamy na roztopionym i rozgrzanym smalcu. Placki podajmy na słodko oblane sokiem (bądź syropem klonowym).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej


























