
Składniki
60 dekagramów
25 dekagramów
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
4 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy, rozbijamy je i odstawiamy aż wystygną. Gdy ziemniaki są już zimne mielimy je razem z twarogiem. Dodajemy śmietanę i zaczynamy mieszać. Cały czas ucierając wbijamy żółtka jaj i dosypujemy cukier. Z białek ubijamy pianę i ostrożnie łączymy z mąką. Całość delikatnie łączymy po czym łyżką wydzielamy placki, które układamy na roztopionym i rozgrzanym smalcu. Placki podajmy na słodko oblane sokiem (bądź syropem klonowym).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej