
Składniki
60 dekagramów
25 dekagramów
100 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
4 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy, rozbijamy je i odstawiamy aż wystygną. Gdy ziemniaki są już zimne mielimy je razem z twarogiem. Dodajemy śmietanę i zaczynamy mieszać. Cały czas ucierając wbijamy żółtka jaj i dosypujemy cukier. Z białek ubijamy pianę i ostrożnie łączymy z mąką. Całość delikatnie łączymy po czym łyżką wydzielamy placki, które układamy na roztopionym i rozgrzanym smalcu. Placki podajmy na słodko oblane sokiem (bądź syropem klonowym).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej