Śniadanie na bulionie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śniadanie na bulionie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.33 sztuki

0.5 sztuki

4 plastry

5 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na jednej patelence rozpuść połowę masła, wrzuć pokrojony w paski boczek i smaż aż się dobrze zrumieni i wytopi, przełóż na talerzyk. Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną w piórka cebulkę, dodaj Delikat w proszku, smaż na małym ogniu aż cebulka zmięknie.

Krok 2

Na drugiej patelni rozpuść resztę masła, wrzuć paprykę pokrojoną w paski i osączoną kukurydzę, dodaj delikat w płynie i duś kilka minut. Przełóż na talerze i na tę samą patelnię wkrusz kostkę rosołową, wlej 2 łyżki wody, wymieszaj i wbij jajka tak żeby żółtko pozostało w całości. Smaż pod przykryciem aż białko się zetnie. Oprósz je pieprzem.

Krok 3

Podawaj układając na talerzach po trochu wszystkich składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śniadanie na bulionie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej