Śniadanie kontynentalne – co to jest? Jak wygląda i co zawiera?

W hotelach coraz częściej korzysta się z różnych rodzajów porannych posiłków, jednak to właśnie tzw. „continental breakfast” jest tym, które spotkamy najczęściej. Ale właściwie co to jest śniadanie kontynentalne? W tym tekście znajdziecie odpowiedzi na wszystkie nurtujące was pytania.

Śniadanie kontynentalne – co to takiego?

Co to znaczy śniadanie kontynentalne? To poranny posiłek, który najczęściej znajdziecie w hotelach lub B&B. Charakteryzuje się ono lekkością, różnorodnością i dbałością o estetykę podania. Skupia się na wysokiej jakości składnikach, takich jak świeże pieczywo, delikatne sery, aromatyczne wędliny oraz soczyste owoce.

Jak wygląda śniadanie kontynentalne?

Skoro już wiemy, czym właściwie jest ten rodzaj porannego posiłku, należy przejść do najważniejszej kwestii, czyli śniadanie kontynentalne – co zawiera i jak wygląda?

Śniadanie kontynentalne w standardowej odsłonie, podawane jest na talerzach lub w formie bufetu. W jego skład wchodzą elementy takie jak pieczywo, na przykład tosty, dżem, kawa lub herbata, oraz sok, najczęściej pomarańczowy. Do podstawowej wersji znajdziemy też masło i miód. Wersja rozbudowana śniadania kontynentalnego zawiera dodatkowo wędliny, żółty ser, jajko na twardo, a nawet parówki, jajecznicę, mleko czy płatki.

Jak przygotować śniadanie kontynentalne w domu?

To banalnie proste! Rozpocznijcie od wyboru świeżych składników. Zdecydujcie się na różnorodne pieczywo, takie jak chrupiące bagietki, świeże bułki lub możecie zaszaleć i wybrać francuskie rogaliki z jabłkami. Na stole nie może zabraknąć również wędliny, serów czy jajek, ale możecie także wybrać mniej tradycyjną metodę. W waszym śniadaniowym menu może znaleźć się omlet z szynką i warzywami bądź wegańska frittata z rydzami.