Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

15 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżeczki

150 gramów

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

mus z mango:

2 sztuki

300 gramów

1 słoik

150 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

polewa czekoladowa:

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Wystudzoną ciecierzycę umieść w kielichu miksera, dodaj banany, masło orzechowe, kurkumę, olej, daktyle, proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj dokładnie (masa będzie dość gęsta, możesz dodać trochę wody - najlepiej z gotowania ciecierzycy).

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 1

Krok 2

Pokrój morele drobno, dodaj do ciasta wraz z nasionami chia.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wystudź.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 3

Krok 4

Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj ze skóry i wyciśnij z nich sok. Mango obierz, usuń pestkę.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 4

Krok 5

Sok kokosowy (coconut milk), orzechy nerkowca, sok i skórkę z cytryny, imbir, tłuszcz kokosowy i mango umieść w kielichu miksera, dokładnie rozdrobnij na gładką masę. Masę przełóż na wierzch upieczonego ciasta. Wstaw na co najmniej 12 h do lodówki.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 5

Krok 6

W rondelku umieść kakao, tłuszcz kokosowy i syrop klonowy. Wszystko razem gotuj 2-3 minuty. Masę wystudź, wylej na wierzch musu, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mangoCiasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango

Przedstawiamy ciasto śmiało mogące konkurować z wielowarstwowymi, kremowymi tortami, które zarezerwowane są zazwyczaj na specjalne okazje. Odnajdziecie w nim nie tylko ciecierzycę, ale też słodkie banany, daktyle, morele, nasiona chia i wiele innych składników, które zadbają o rozkosze podniebienia. Gotowi, do pieczenia, start – czas na ciasto z ciecierzycy z czekoladą i mango!

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którzy lubią wyzwania. Zrobienie ciasta z ciecierzycy z czekoladowa polewą i musem z mango składa się z kilku etapów, a sam przepis zawiera mnóstwo apetycznych składników – bądźcie czujni, by niczego nie przeoczyć.

Na jaką okazję?

Wysiłek i cierpliwość zostaną nagrodzone wyśmienitym smakiem i nienaganną prezencją gotowego wypieku. Ciastem z ciecierzycy z dodatkiem mango i czekolady chętnie zastąpicie tradycyjne mazurki, serniki i makowce na świątecznych stołach.

Czy wiesz, że?

Woda, w której była gotowana ciecierzyca, spełnia ważną funkcję, zwłaszcza w kulinariach wegańskich. Nazywana aquafabą, może zastępować w przepisach jajka.

Dla urozmaicenia:

Eksperymenty z orzechami są jak najbardziej dozwolone. Nerkowce można zamienić na orzechy pekan, brazylijskie lub włoskie.