Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
500 gramów
3 sztuki
15 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżeczki
150 gramów
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
mus z mango:
2 sztuki
300 gramów
1 puszka
150 gramów
0.5 łyżeczki
2 sztuki
polewa czekoladowa:
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Wystudzoną ciecierzycę umieść w kielichu miksera, dodaj banany, masło orzechowe, kurkumę, olej, daktyle, proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj dokładnie (masa będzie dość gęsta, możesz dodać trochę wody - najlepiej z gotowania ciecierzycy).

Krok 2
Pokrój morele drobno, dodaj do ciasta wraz z nasionami chia.

Krok 3
Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wystudź.

Krok 4
Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj ze skóry i wyciśnij z nich sok. Mango obierz, usuń pestkę.

Krok 5
Sok kokosowy (coconut milk), orzechy nerkowca, sok i skórkę z cytryny, imbir, tłuszcz kokosowy i mango umieść w kielichu miksera, dokładnie rozdrobnij na gładką masę. Masę przełóż na wierzch upieczonego ciasta. Wstaw na co najmniej 12 h do lodówki.

Krok 6
W rondelku umieść kakao, tłuszcz kokosowy i syrop klonowy. Wszystko razem gotuj 2-3 minuty. Masę wystudź, wylej na wierzch musu, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango
Przedstawiamy ciasto śmiało mogące konkurować z wielowarstwowymi, kremowymi tortami, które zarezerwowane są zazwyczaj na specjalne okazje. Odnajdziecie w nim nie tylko ciecierzycę, ale też słodkie banany, daktyle, morele, nasiona chia i wiele innych składników, które zadbają o rozkosze podniebienia. Gotowi, do pieczenia, start – czas na ciasto z ciecierzycy z czekoladą i mango!
Dla kogo?
Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którzy lubią wyzwania. Zrobienie ciasta z ciecierzycy z czekoladowa polewą i musem z mango składa się z kilku etapów, a sam przepis zawiera mnóstwo apetycznych składników – bądźcie czujni, by niczego nie przeoczyć.
Na jaką okazję?
Wysiłek i cierpliwość zostaną nagrodzone wyśmienitym smakiem i nienaganną prezencją gotowego wypieku. Ciastem z ciecierzycy z dodatkiem mango i czekolady chętnie zastąpicie tradycyjne mazurki, serniki i makowce na świątecznych stołach.
Czy wiesz, że?
Woda, w której była gotowana ciecierzyca, spełnia ważną funkcję, zwłaszcza w kulinariach wegańskich. Nazywana aquafabą, może zastępować w przepisach jajka.
Dla urozmaicenia:
Eksperymenty z orzechami są jak najbardziej dozwolone. Nerkowce można zamienić na orzechy pekan, brazylijskie lub włoskie.