Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango
łatwe
50 osób zapisało
Składniki
500 gramów
3 sztuki
15 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżeczki
150 gramów
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
mus z mango:
2 sztuki
300 gramów
1 puszka
150 gramów
0.5 łyżeczki
2 sztuki
polewa czekoladowa:
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Wystudzoną ciecierzycę umieść w kielichu miksera, dodaj banany, masło orzechowe, kurkumę, olej, daktyle, proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj dokładnie (masa będzie dość gęsta, możesz dodać trochę wody - najlepiej z gotowania ciecierzycy).
Krok 2
Pokrój morele drobno, dodaj do ciasta wraz z nasionami chia.
Krok 3
Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wystudź.
Krok 4
Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj ze skóry i wyciśnij z nich sok. Mango obierz, usuń pestkę.
Krok 5
Sok kokosowy (coconut milk), orzechy nerkowca, sok i skórkę z cytryny, imbir, tłuszcz kokosowy i mango umieść w kielichu miksera, dokładnie rozdrobnij na gładką masę. Masę przełóż na wierzch upieczonego ciasta. Wstaw na co najmniej 12 h do lodówki.
Krok 6
W rondelku umieść kakao, tłuszcz kokosowy i syrop klonowy. Wszystko razem gotuj 2-3 minuty. Masę wystudź, wylej na wierzch musu, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango
Przedstawiamy ciasto śmiało mogące konkurować z wielowarstwowymi, kremowymi tortami, które zarezerwowane są zazwyczaj na specjalne okazje. Odnajdziecie w nim nie tylko ciecierzycę, ale też słodkie banany, daktyle, morele, nasiona chia i wiele innych składników, które zadbają o rozkosze podniebienia. Gotowi, do pieczenia, start – czas na ciasto z ciecierzycy z czekoladą i mango!
Dla kogo?
Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którzy lubią wyzwania. Zrobienie ciasta z ciecierzycy z czekoladowa polewą i musem z mango składa się z kilku etapów, a sam przepis zawiera mnóstwo apetycznych składników – bądźcie czujni, by niczego nie przeoczyć.
Na jaką okazję?
Wysiłek i cierpliwość zostaną nagrodzone wyśmienitym smakiem i nienaganną prezencją gotowego wypieku. Ciastem z ciecierzycy z dodatkiem mango i czekolady chętnie zastąpicie tradycyjne mazurki, serniki i makowce na świątecznych stołach.
Czy wiesz, że?
Woda, w której była gotowana ciecierzyca, spełnia ważną funkcję, zwłaszcza w kulinariach wegańskich. Nazywana aquafabą, może zastępować w przepisach jajka.
Dla urozmaicenia:
Eksperymenty z orzechami są jak najbardziej dozwolone. Nerkowce można zamienić na orzechy pekan, brazylijskie lub włoskie.