Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

45 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

15 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 łyżeczki

150 gramów

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

mus z mango:

2 sztuki

300 gramów

1 puszka

150 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

polewa czekoladowa:

3 łyżki

100 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez 12 godzin, a następnie ugotuj do miękkości. Wystudzoną ciecierzycę umieść w kielichu miksera, dodaj banany, masło orzechowe, kurkumę, olej, daktyle, proszek do pieczenia, mąkę i wiórki kokosowe. Całość zmiksuj dokładnie (masa będzie dość gęsta, możesz dodać trochę wody - najlepiej z gotowania ciecierzycy).

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 1

Krok 2

Pokrój morele drobno, dodaj do ciasta wraz z nasionami chia.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wystudź.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 3

Krok 4

Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj ze skóry i wyciśnij z nich sok. Mango obierz, usuń pestkę.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 4

Krok 5

Sok kokosowy (coconut milk), orzechy nerkowca, sok i skórkę z cytryny, imbir, tłuszcz kokosowy i mango umieść w kielichu miksera, dokładnie rozdrobnij na gładką masę. Masę przełóż na wierzch upieczonego ciasta. Wstaw na co najmniej 12 h do lodówki.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 5

Krok 6

W rondelku umieść kakao, tłuszcz kokosowy i syrop klonowy. Wszystko razem gotuj 2-3 minuty. Masę wystudź, wylej na wierzch musu, posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki.

Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mangoCiasto z ciecierzycy z czekoladową polewą i musem z mango

Przedstawiamy ciasto śmiało mogące konkurować z wielowarstwowymi, kremowymi tortami, które zarezerwowane są zazwyczaj na specjalne okazje. Odnajdziecie w nim nie tylko ciecierzycę, ale też słodkie banany, daktyle, morele, nasiona chia i wiele innych składników, które zadbają o rozkosze podniebienia. Gotowi, do pieczenia, start – czas na ciasto z ciecierzycy z czekoladą i mango!

Dla kogo?

Zadowoleni będą wszyscy kucharze, którzy lubią wyzwania. Zrobienie ciasta z ciecierzycy z czekoladowa polewą i musem z mango składa się z kilku etapów, a sam przepis zawiera mnóstwo apetycznych składników – bądźcie czujni, by niczego nie przeoczyć.

Na jaką okazję?

Wysiłek i cierpliwość zostaną nagrodzone wyśmienitym smakiem i nienaganną prezencją gotowego wypieku. Ciastem z ciecierzycy z dodatkiem mango i czekolady chętnie zastąpicie tradycyjne mazurki, serniki i makowce na świątecznych stołach.

Czy wiesz, że?

Woda, w której była gotowana ciecierzyca, spełnia ważną funkcję, zwłaszcza w kulinariach wegańskich. Nazywana aquafabą, może zastępować w przepisach jajka.

Dla urozmaicenia:

Eksperymenty z orzechami są jak najbardziej dozwolone. Nerkowce można zamienić na orzechy pekan, brazylijskie lub włoskie.