Składniki
200 gramów
5 sztuk
350 gramów
70 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
700 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 2
Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.
Krok 3
W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 4
Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.
Krok 5
Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.
Krok 6
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Marchewkowiec
Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.
Na jaką okazję?
Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.
Czy wiesz, że?
Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.
Dla urozmaicenia:
Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.