
Składniki
200 gramów
5 sztuk
350 gramów
70 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
700 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Krok 2
Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.
Krok 3
W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
Krok 4
Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.
Krok 5
Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.
Krok 6
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewkowiec
Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.
Na jaką okazję?
Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.
Czy wiesz, że?
Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.
Dla urozmaicenia:
Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.