Marchewkowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

512 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

891 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

350 gramów

70 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Marchewkowiec - Krok 1

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.

Marchewkowiec - Krok 2

Krok 3

W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.

Marchewkowiec - Krok 3

Krok 4

Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.

Marchewkowiec - Krok 4

Krok 5

Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.

Marchewkowiec - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.

Marchewkowiec - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Sandra Adamek

    Sandra Adamek , 24.07.2020

    Ja dodaję jeszcze pokrojone orzechy włoskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MarchewkowiecMarchewkowiec

Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.

Na jaką okazję?

Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.

Czy wiesz, że?

Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.