Marchewkowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

824 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1654 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 sztuk

5 sztuk

350 gramów

70 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Marchewkowiec - Krok 1

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.

Marchewkowiec - Krok 2

Krok 3

W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.

Marchewkowiec - Krok 3

Krok 4

Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.

Marchewkowiec - Krok 4

Krok 5

Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.

Marchewkowiec - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.

Marchewkowiec - Krok 6
8

Opinie o przepisie

  • Marzena Ratajczak

    Marzena Ratajczak, 26.11.2016

    Tak duszone ziemniaczki i ugotowane marchewki i wszystko razem zmieszac .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Korzec

    Danuta Korzec, 26.11.2016

    Z marchewką ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ratajczak

    Marzena Ratajczak, 26.11.2016

    Albo duszone ziemniaczki z marchewką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Korzec

    Danuta Korzec, 26.11.2016

    A myśmy sobie z łeosiem zrobili klopsiki z indyka z...warzywami i stosujemy się do zaświadczenia lekarskiego na stronie !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ratajczak

    Marzena Ratajczak, 26.11.2016

    Tatuś robił mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Korzec

    Danuta Korzec, 26.11.2016

    A jakie zdrowe i nie tuczace !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Ratajczak

    Marzena Ratajczak, 26.11.2016

    Mama robiła był dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Korzec

    Danuta Korzec, 26.11.2016

    Pychotka ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Duda

    Iwona Duda, 25.11.2016

    Moje ulubione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Pisarska

    Kinga Pisarska, 25.11.2016

    Jak miło!Doceniona!! :p

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Gniazdowski

    Artur Gniazdowski, 25.11.2016

    Kinga Pisarska piecze najlepsze ciasto marchewkowe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Adamczewska

    Aleksandra Adamczewska, 25.11.2016

    Pyszne ciasto :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Papke

    Kasia Papke, 25.11.2016

    Często pieke marchewkowe albo z buraków PYCHA:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Pelczar

    Monika Pelczar, 25.11.2016

    + / z orzechami włoskimi <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Nowicka Szelejewska

    Lidia Nowicka Szelejewska, 10.11.2016

    Tak bardzo się ucieszył ponieważ to jest jedyny placek który on je z apetytem !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.11.2016

    Wygląda wspaniale, mamy nadzieję, że solenizant się ucieszył z tak pięknego ciasta :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Nowicka Szelejewska

    Lidia Nowicka Szelejewska, 10.11.2016

    Moje ciasto marchewkowe wygląda tak !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zima

    Anna Zima, 10.11.2016

    Tak piekę go od kilku lat, polecam naprawdę jest super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.11.2016

    Janina Dmowska Życzymy udanego wypieku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dmowska

    Janina Dmowska, 10.11.2016

    Dziekuje bardzo,przepraszam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 10.11.2016

    Janino, należy dodać 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę sody :). W liście składników jest to podane, pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Dmowska

    Janina Dmowska, 10.11.2016

    W skladnikach nie podano ilosci sody i cynamonu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - MarchewkowiecMarchewkowiec

Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.

Na jaką okazję?

Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.

Czy wiesz, że?

Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.