Składniki
200 gramów
5 sztuk
350 gramów
70 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
700 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka przesiej przez sito mąkę pszenną, razem z sodą, proszkiem do pieczenia oraz mielonym cynamonem.
Krok 2
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Po chwili, jeśli zajdzie taka potrzeba odciśnij wiórki z nadmiaru soku zebranego na spodzie.
Krok 3
Przygotuj robota kuchennego. Do kielicha urządzenia wrzuć jajka i wraz z cukrem utrzyj na puszystą masę.
Krok 4
Nie przerywając ucierania, dodaj pokrojone na plastry, miękkie masło oraz odciśnięta, startą marchewkę. Włącz piekarnik i ustaw na funkcję góra-dół oraz temperaturę 180°C.
Krok 5
Do ucieranego ciasta dodawaj partiami przesianą przez sito mąkę wraz z dodatkami. Wszystko wymieszaj na jednolitą, gładką masę.
Krok 6
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, sprawdzając za pomocą patyczka czy wnętrze jest upieczone. Gdy marchewkowiec będzie gotowy, pozostaw go do całkowitego ostygnięcia.
Dobra rada:
Ostudzony marchewkowiec będzie się prezentował jeszcze lepiej, gdy jego wierzch oprószysz cukrem pudrem lub ozdobisz cienką warstwą białej polewy przygotowanej na bazie kremowego serka, cukru i masła.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewkowiec
Marchewka to warzywo, które dzięki słodkiemu smakowi często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Przepis na marchewkowca jest prosty i nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni bez problemu sobie poradzą z przygotowaniem tego smacznego deseru!
Dla kogo?
Dla każdego, kto poszukuje przepisów na prosty, szybki i smaczny deser. Wystarczy bowiem kilkanaście minut przygotowania, aby powstał wyśmienity marchewkowiec. Przepis na to pyszne ciasto mile zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Na jaką okazję?
Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy nawet drugiego śniadania.
Czy wiesz, że?
Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić przepis na marchewkowca? Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu lub polać lukrem. Ciasto doskonale smakuje wraz z bitą śmietaną lub z dodatkiem ulubionych lodów. Smacznego!