Marchewkowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl

Marchewkowiec

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

295 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

831 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1745 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

350 gramów

70 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

700 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito, razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Marchewkowiec - Krok 1

Krok 2

Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i jeśli trzeba odciśnij z nadmiaru soku.

Marchewkowiec - Krok 2

Krok 3

W kielichu robota kuchennego utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.

Marchewkowiec - Krok 3

Krok 4

Ucierając dodaj miękkie masło i startą marchewkę.

Marchewkowiec - Krok 4

Krok 5

Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj w robocie.

Marchewkowiec - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 40-50 minut.

Marchewkowiec - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Sandra Adamek

    Sandra Adamek , 24.07.2020

    Ja dodaję jeszcze pokrojone orzechy włoskie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - MarchewkowiecMarchewkowiec

Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta marchewkowego, które chcemy wam dziś zaproponować. To prosty i szybki przepis na doskonały deser. Marchewkę połączyliśmy z odrobiną aromatycznego cynamonu, dzięki czemu ciasto w smaku przypomina klasyczny polski piernik. Placek zachwyca przede wszystkim wilgotną konsystencją, głębokim smakiem i prostotą przygotowania. Z marchewkowcem poradzi sobie każdy – nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni!

Dla kogo?

Dla każdego, kto poszukuje przepisów na proste, pyszne i szybkie ciasto.

Na jaką okazję?

Ciasto marchewkowe to doskonały sposób na urozmaicenie domowego menu deserowego. Idealnie sprawdzi się także w roli słodkiej przekąski czy drugiego śniadania.

Czy wiesz, że?

Marchew, zgodnie z klasyfikacją obowiązującą w Unii Europejskiej, uznawana jest powszechnie za warzywo – z małym wyjątkiem. Jest nim Portugalia, gdzie marchewkę wykorzystuje się do produkcji dżemów. Z tego powodu określana jest owocem.

Dla urozmaicenia:

Ciasto marchewkowe możecie posypać cukrem pudrem, zmieszanym z odrobiną cynamonu.