Ciasta marchewkowe | Przepisy.pl

Przepisy na Ciasta marchewkowe

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (5)

Ciasto marchewkowe
ratingratingratingratingrating

256

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
Marchewka pasuje nie tylko do surówki. Nieodzowny element rosołu i sałatki jarzynowej nie od dziś...
Marchewkowiec
ratingratingratingratingrating

85

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Marchewka to warzywo, które często występuje w roli owocu. Tak właśnie jest w przypadku ciasta ma...
Babka marchewkowa
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Taką babkę warto znać! Jest doskonałą towarzyszką podczas świątecznych spotkań przy suto zastawio...
Ciasteczka marchewkowe z marmoladą
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Marchewka nadaje się do zrobienia nie tylko surówki, która świetnie komponuje się z wytrawnymi da...
Pikantne muffiny marchewkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Na samą myśl o pikantnych muffinach marchewkowych można zgłodnieć, jednocześnie spodziewając się...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta marchewkoweCiasta marchewkowe

Zastanawiasz się, jak w ciekawy sposób przyrządzić marchew? Co powiesz na słodką przekąskę? Marchew będzie idealnie pasować do deseru, ponieważ charakteryzuje się słodkim posmakiem. Ciasto marchewkowe jest obecnie modnym i popularnym wypiekiem, który na pewno zwróci uwagę Twoich gości. W smaku przypomina nieco owocowy chleb, a jego domowe przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy połączyć ze sobą jajka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i marchew. Tę ostatnią należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce – na dużych lub małych oczkach – w zależności od pożądanej konsystencji gotowego ciasta. By warzywo zyskało intensywniejszy smak, warto przed dodaniem do ciasta skropić je sokiem z cytryny lub limonki. W trakcie pieczenia marchew zmięknie i puści sok. Dzięki temu gotowy wypiek będzie wilgotny i miękki. Pamiętaj też, by odpowiednio je przyprawić: w tym celu dobrze sprawdzi się cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i kardamon. Ciasto marchewkowe możesz wypiekać w dowolnej formie. Dobór jej kształtu zależy od pomysłu na podanie – ciasto marchewkowe może swoim wyglądem przypominać zarówno chleb, jak i tort. Do jego dekoracji sprawdzi się polewa lukrowa lub czekoladowa, cukier puder, kremowy biały ser, wiórki kokosowe i cukrowe marchewki, doskonale ozdabiające wypiek. Masę do przełożenia ciasta możesz urozmaicić pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Z marchewek z powodzeniem upieczesz również ciasteczka. Ciasto do nich przygotuj z płatków owsianych. Uzyskasz wtedy ciekawą i chrupiącą konsystencję. W zależności od rodzajów płatków, wcześniej zaparzysz je wodą lub wykorzystasz płatki błyskawiczne. Całość urozmaicisz dodatkiem gęstej marmolady lub suszonymi owocami. Sprawdź także wersję wypieku z dodatkiem kakao – koniecznie pamiętając o cukrze, który zrównoważy gorzkawy smak. Zamiast niego możesz użyć też miodu. Ciasto marchewkowe podawaj solo, z polewą lub posypane na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Wypróbuj nasze przepisy i podziel się swoją opinią!