Przepisy na Ciasta marchewkowe
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Ciasta marchewkowe
Zastanawiasz się, jak w ciekawy sposób przyrządzić marchew? Co powiesz na słodką przekąskę? Marchew będzie idealnie pasować do deseru, ponieważ charakteryzuje się słodkim posmakiem. Ciasto marchewkowe jest obecnie modnym i popularnym wypiekiem, który na pewno zwróci uwagę Twoich gości. W smaku przypomina nieco owocowy chleb, a jego domowe przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy połączyć ze sobą jajka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i marchew. Tę ostatnią należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce – na dużych lub małych oczkach – w zależności od pożądanej konsystencji gotowego ciasta. By warzywo zyskało intensywniejszy smak, warto przed dodaniem do ciasta skropić je sokiem z cytryny lub limonki. W trakcie pieczenia marchew zmięknie i puści sok. Dzięki temu gotowy wypiek będzie wilgotny i miękki. Pamiętaj też, by odpowiednio je przyprawić: w tym celu dobrze sprawdzi się cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i kardamon. Ciasto marchewkowe możesz wypiekać w dowolnej formie. Dobór jej kształtu zależy od pomysłu na podanie – ciasto marchewkowe może swoim wyglądem przypominać zarówno chleb, jak i tort. Do jego dekoracji sprawdzi się polewa lukrowa lub czekoladowa, cukier puder, kremowy biały ser, wiórki kokosowe i cukrowe marchewki, doskonale ozdabiające wypiek. Masę do przełożenia ciasta możesz urozmaicić pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Z marchewek z powodzeniem upieczesz również ciasteczka. Ciasto do nich przygotuj z płatków owsianych. Uzyskasz wtedy ciekawą i chrupiącą konsystencję. W zależności od rodzajów płatków, wcześniej zaparzysz je wodą lub wykorzystasz płatki błyskawiczne. Całość urozmaicisz dodatkiem gęstej marmolady lub suszonymi owocami. Sprawdź także wersję wypieku z dodatkiem kakao – koniecznie pamiętając o cukrze, który zrównoważy gorzkawy smak. Zamiast niego możesz użyć też miodu. Ciasto marchewkowe podawaj solo, z polewą lub posypane na wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Wypróbuj nasze przepisy i podziel się swoją opinią!



