Turecki pilaw z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Turecki pilaw z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

77 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

12 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko.

Krok 2

W garnku podsmaż drobno pokrojone mięso. Smaż, aż zrobi się chrupiące. Dodaj cebulę, plasterki chili i cynamon. Smaż, aż cebula się przyrumieni.

Krok 3

Dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w paseczki morele, uprażone orzeszki pinii, miętę, Oregano z Turcji Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr i dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pilawu można dodać również zielone i czarne oliwki, bo idealnie będą harmonizowały z pozostałymi składnikami dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki pilaw z jagnięcinyTurecki pilaw z jagnięciny

Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który przewróci Twój kulinarny świat do góry nogami. Pilaw turecki z ryżem i jagnięciną, z całym zestawem niebanalnych składników, to danie, które odkryje przed Tobą nowe smaki. Podejmij to wyzwanie!

Dla kogo?

Dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nieznane przepisy. Turecka potrawa z jagnięciny jest daniem, którego nie możesz sobie odmówić. 

Na jaką okazję?

Jagnięcina nie należy do popularnych mięs. Warto jednak docenić jej smak i znaleźć specjalne miejsce w tygodniowym menu. Niedzielny obiad będzie okazją w sam raz!

Czy wiesz, że?

Pilaw to turecka potrawa z ryżu lub kaszy bulgur, z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarna ryżu pozostają osobno i nie sklejają się.

Dla urozmaicenia:

Pilaw turecki będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego oliwki. Świetnie skomponują się z daniem.