Turecki pilaw z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Turecki pilaw z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

12 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko.

Krok 2

W garnku podsmaż drobno pokrojone mięso. Smaż, aż zrobi się chrupiące. Dodaj cebulę, plasterki chili i cynamon. Smaż, aż cebula się przyrumieni.

Krok 3

Dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w paseczki morele, uprażone orzeszki pinii, miętę, Oregano z Turcji Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr i dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pilawu można dodać również zielone i czarne oliwki, bo idealnie będą harmonizowały z pozostałymi składnikami dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki pilaw z jagnięcinyTurecki pilaw z jagnięciny

Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który przewróci Twój kulinarny świat do góry nogami. Pilaw turecki z ryżem i jagnięciną, z całym zestawem niebanalnych składników, to danie, które odkryje przed Tobą nowe smaki. Podejmij to wyzwanie!

Dla kogo?

Dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nieznane przepisy. Turecka potrawa z jagnięciny jest daniem, którego nie możesz sobie odmówić. 

Na jaką okazję?

Jagnięcina nie należy do popularnych mięs. Warto jednak docenić jej smak i znaleźć specjalne miejsce w tygodniowym menu. Niedzielny obiad będzie okazją w sam raz!

Czy wiesz, że?

Pilaw to turecka potrawa z ryżu lub kaszy bulgur, z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarna ryżu pozostają osobno i nie sklejają się.

Dla urozmaicenia:

Pilaw turecki będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego oliwki. Świetnie skomponują się z daniem.