Turecki pilaw z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Turecki pilaw z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

310 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

12 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko.

Krok 2

W garnku podsmaż drobno pokrojone mięso. Smaż, aż zrobi się chrupiące. Dodaj cebulę, plasterki chili i cynamon. Smaż, aż cebula się przyrumieni.

Krok 3

Dodaj ryż i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w paseczki morele, uprażone orzeszki pinii, miętę, Oregano z Turcji Knorr, Kmin rzymski z Indii Knorr i dokładnie wymieszaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pilawu można dodać również zielone i czarne oliwki, bo idealnie będą harmonizowały z pozostałymi składnikami dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Turecki pilaw z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowy ryż
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Turecki pilaw z jagnięcinyTurecki pilaw z jagnięciny

Myślisz, że potrawa z ryżem nie może Cię niczym zaskoczyć? Zawsze znajdzie się przepis, który przewróci Twój kulinarny świat do góry nogami. Pilaw turecki z ryżem i jagnięciną, z całym zestawem niebanalnych składników, to danie, które odkryje przed Tobą nowe smaki. Podejmij to wyzwanie!

Dla kogo?

Dla wszystkich lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nieznane przepisy. Turecka potrawa z jagnięciny jest daniem, którego nie możesz sobie odmówić. 

Na jaką okazję?

Jagnięcina nie należy do popularnych mięs. Warto jednak docenić jej smak i znaleźć specjalne miejsce w tygodniowym menu. Niedzielny obiad będzie okazją w sam raz!

Czy wiesz, że?

Pilaw to turecka potrawa z ryżu lub kaszy bulgur, z dodatkiem mięsa oraz warzyw. Dzięki specjalnej technice gotowania ziarna ryżu pozostają osobno i nie sklejają się.

Dla urozmaicenia:

Pilaw turecki będzie jeszcze lepszy, jeśli dodasz do niego oliwki. Świetnie skomponują się z daniem.