Przenosimy się na wschodnie tereny! To właśnie stamtąd pochodzi pilaw, czyli smaczna potrawka z ryżu. Obecnie i Wy możecie przygotować ją w domu. Jesteście ciekawi, z czego można stworzyć pilaw? Jak go zrobić? Zapraszamy!
Pilaw – co to jest?
Pilaw to tradycyjna potrawa, która pochodzi ze wschodnich krajów. Do jej przygotowania można użyć ryżu lub kaszy bulgur. Warto też pamiętać o innych dodatkach! Pilaw składa się nie tylko z ryżu, ale również z mięsa, przypraw i warzyw. Pilaw to potrawa orientalna, która zasmakuje również miłośnikom ostrych smaków!
Co region, to inny sposób na przygotowanie pilawu. Ta potrawa jest ważną częścią rytuałów wśród Mongołów. W Turcji pilaw przygotowuje się wyłącznie na bazie kaszy bulgur. W Iranie ta potrawa często jest podawana w towarzystwie jajka lub chleba. W Azji Środkowej przyrządzenie pilawu świadczy o gościnności gospodarzy. Czy Wy również chcecie wykazać się serdecznością i przygotujecie tę potrawę dla swoich gości? Służymy pomocą! Z nami przyrządzicie najlepszy pilaw.
Co to pilaw – znaczenie nazwy
Nazwa pilaw posiada wiele znaczeń, ale najważniejsze jest odniesienie do sposobu przygotowania ryżu. To specjalna technika, która pozwala uzyskać najlepsze rezultaty! Najpierw ziarenka są moczone w wodzie przez całą noc. Następnie się je gotuje. Ryż nie zostaje jednak przyrządzony w tradycyjny sposób, ponieważ przed końcem procesu gotowania, należy zredukować ogień i wyparować wodę z ryżu.
Jakie mięso wykorzystać do pilawu? Opcji jest naprawdę wiele. W niektórych regionach istnieje zasada, że pilaw powinno przygotowywać się tylko z baraniny. Nie zamykajcie się jednak na jedną opcję, możecie użyć kurczaka, wołowiny, kaczki. Wybierzcie to, co lubicie!
Jak zrobić pilaw? Najlepszy przepis
Wiecie już, co to jest pilaw. Przygotowaliśmy dla Was przepis, który smakiem pozwoli każdemu przenieść się na Bliski Wschód. Zaczynamy!
- Przygotujcie dwie szklanki ryżu, następnie zalejcie je wodą i odstawcie na godzinę.
- Na oleju podsmażcie kurczaka i dodajcie przyprawy orientalne, może być to curry i kurkuma. Wrzućcie do mięsa wybrane warzywa, my rekomendujemy 2 marchewki i 2 cebule.
- Rozpuśćcie masło w rondelku i podsmażcie w nim ryż. Smażcie go na średnim ogniu, a następnie przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie do ryżu jedną szklankę wywaru z mięsa i przykryjcie pokrywką. Gotujcie całość przez około 20 minut.
- Przełóżcie gotowy ryż do warzyw i kurczaka, a następnie dokładnie wymieszajcie. Gotowe, pilaw nadaje się do spożycia. Smacznego!
Pilaw w kuchni
Wiecie już co to jest pilaw. Jesteście gotowi, by przygotować pilaw? Mamy pewność, że to danie zostanie z Wami na dłużej. Sprawdźcie kilka ciekawych sposobów na przyrządzenie tej potrawy.
Pilaw po mongolsku to ciekawa odmiana tego dania. Jak już wiecie, jego spożywanie w Mongolii to już tradycja. Koniecznie spróbujcie tego smaku!
Pilaw ryżowy z mięsem i groszkiem to bezpieczne rozwiązanie, które zawsze dobrze smakuje. Przygotujcie je na obiad dla całej rodziny i cieszcie się pysznym posiłkiem. Turecki pilaw z jagnięciny potrafi zaskoczyć! To głównie zasługa mięsa, które znacznie różni się od tradycyjnego kurczaka. Polecamy!
Komentarze (0)