Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 szklanki

50 dekagramów

1 opakowanie

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć na rozgrzany olej i dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem i podsmaż.

Krok 2

Mięso przełóż, a na patelnię wlej resztę tłuszczu i smaż ryż przez 3 minuty cały czas mieszając.

Krok 3

Wlej bulion i duś przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj mięso, odsączony z zalewy groszek i podgrzewaj około 20 minut do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.

Krok 5

Danie posyp natką pietruszki i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej