Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 szklanki

50 dekagramów

1 opakowanie

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć na rozgrzany olej i dodaj mięso. Przypraw solą i pieprzem i podsmaż.

Krok 2

Mięso przełóż, a na patelnię wlej resztę tłuszczu i smaż ryż przez 3 minuty cały czas mieszając.

Krok 3

Wlej bulion i duś przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj mięso, odsączony z zalewy groszek i podgrzewaj około 20 minut do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.

Krok 5

Danie posyp natką pietruszki i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pilaw ryżowy mięsem i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej