Pieczona cukinia

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię myjemy, osuszamy, nie obieramy, odcinamy końce i kroimy ja na pół cm plastry.

Krok 2

Plastry cukinii przekładamy na silikonową mate dopieczenia lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Cukinię spryskujemy oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy i rozkładamy plastry obok siebie. Pieczemy 15-20 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cukiniaPieczona cukinia

Warzywa sezonowe to bogactwo smaków i kolorów, a także sposobów na dania główne lub przystawki. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić zamiast klasycznej surówki do obiadu, upiecz cukinię. Na początek umyj ją, ale nie obieraj, a osuszoną pokrój w plastry o szerokości pół centymetra, odcinając końcówki cukinii. Następnie równomiernie ułóż plastry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop je delikatnie oliwą i oprósz przyprawami. Wykorzystaj do tego ulubioną mieszankę ziół, na przykład prowansalskich lub gotowy zestaw przeznaczony do dań z warzyw. Znakomitym dodatkiem będzie też czosnek. Piecz cukinię przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone warzywo będzie wyśmienitym dodatkiem zarówno do mięs, ryb, kaszy i ziemniaków, jak i godnym polecenia składnikiem sałatek. Sprawdź koniecznie, z czym najlepiej smakuje pieczona cukinia z ziołami i podziel się swoim sposobem podania w komentarzu. Mamy nadzieję, że przyrządzanie prostych dań i przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.