Pieczona cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona cukinia

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

9

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię myjemy, osuszamy, nie obieramy, odcinamy końce i kroimy ja na pół cm plastry.

Krok 2

Plastry cukinii przekładamy na silikonową mate dopieczenia lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3

Cukinię spryskujemy oliwą i oprószamy przyprawami, mieszamy i rozkładamy plastry obok siebie. Pieczemy 15-20 min w 180°C.

2

Opinie o przepisie

  • Ciekawa

    Ciekawa , 26.01.2025

    A w jakiej temperaturze piec?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Carpaccio z buraków
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona cukiniaPieczona cukinia

Warzywa sezonowe to bogactwo smaków i kolorów, a także sposobów na dania główne lub przystawki. Jeśli zastanawiasz się, co przyrządzić zamiast klasycznej surówki do obiadu, upiecz cukinię. Na początek umyj ją, ale nie obieraj, a osuszoną pokrój w plastry o szerokości pół centymetra, odcinając końcówki cukinii. Następnie równomiernie ułóż plastry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop je delikatnie oliwą i oprósz przyprawami. Wykorzystaj do tego ulubioną mieszankę ziół, na przykład prowansalskich lub gotowy zestaw przeznaczony do dań z warzyw. Znakomitym dodatkiem będzie też czosnek. Piecz cukinię przez kilkanaście minut. Tak przyrządzone warzywo będzie wyśmienitym dodatkiem zarówno do mięs, ryb, kaszy i ziemniaków, jak i godnym polecenia składnikiem sałatek. Sprawdź koniecznie, z czym najlepiej smakuje pieczona cukinia z ziołami i podziel się swoim sposobem podania w komentarzu. Mamy nadzieję, że przyrządzanie prostych dań i przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.