Domowy chleb z ziarnami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z ziarnami

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

2 łyżeczki

2 łyżeczki

500 gramów

1.5 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Krok 2

Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.

Krok 3

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej