Domowy chleb z ziarnami – Zobacz na przepisy.pl

Chleb z ziarnami

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1.5 szklanki

0.5 litra

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Krok 2

Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.

Krok 3

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tatar z wołowiny
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej