Chleb z ziarnami

Autor: Ukasz Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1.5 szklanki

0.5 litra

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Krok 2

Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.

Krok 3

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej