Domowy chleb z ziarnami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb z ziarnami

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

5

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

2 łyżeczki

2 łyżeczki

500 gramów

1.5 szklanki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Krok 2

Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.

Krok 3

Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb z ziarnami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Camembert w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej