Dania i potrawy z groszkiem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Groszek

63 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GroszekGroszek

Potrawom brakuje kolorytu? Czas dorzucić do nich hojną porcję groszku. Piękna, zielona barwa niewielkich, okrągłych nasion pomoże w tworzeniu kulinarnych dzieł sztuki. Kusić będą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Groszek włączajcie nie tylko do sałatki jarzynowej i słynnej mieszanki z marchewką pokrojoną w kostkę. Ziarnko do ziarnka, a zbierze się całkiem dużo przepisów na jeszcze ciekawsze zastosowanie strączka. Poznajcie je razem z nami.

Dla kogo?

Groszek uważany jest za jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Korzystajcie z tej możliwości, kiedy kiszki marsza grają, a nie macie zbyt wiele czasu na szykowanie wykwintnego obiadu. Nie każdy jest kucharzem z powołania, a zapas zielonego groszku znacznie ułatwi i uprzyjemni codzienne przygotowywanie posiłków.

Na jaką okazję?

Niespodziewani goście zapowiedzieli się, że wpadną w odwiedziny za pół godziny? Chwytajcie za groszek, by w kilkanaście minut zrobić wyborną sałatkę z dodatkiem jajka i czerwonej cebuli. Zanim usłyszycie dzwonek do drzwi, będziecie już relaksować się przy filiżance ulubionej herbaty. Groszek stanie się Waszym wiernym sprzymierzeńcem. W lecie przyrządzicie wyśmienite, zielone chłodniki, a w zimie z mrożonego groszku, przygotujcie rozgrzewające kremy groszkowe i zupy jarzynowe.

Czy wiesz, że?

Groszek został odkryty na terenach Chin oraz Indii. Do dziś można trafić na dziko rosnące rośliny na południu i zachodzie Azji. Do Europy groszek zawitał w średniowieczu, a jednym z jego słynnych wielbicieli był francuski władca Ludwik XIV – Król Słońce.

Dla urozmaicenia:

Wart degustacji jest groszek cukrowy. Ojczyzną tej odmiany również są Chiny. Co w niej takiego niezwykłego? Jest na tyle delikatna, że można spożywać ją wraz ze strąkami. Okażą się one atrakcyjnym uzupełnieniem orientalnych potraw smażonych oraz zup, w tym ramenu.