Przepisy na Groszek
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (62) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Groszek
Potrawom brakuje kolorytu? Czas dorzucić do nich hojną porcję groszku. Piękna, zielona barwa niewielkich, okrągłych nasion pomoże w tworzeniu kulinarnych dzieł sztuki. Kusić będą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Groszek włączajcie nie tylko do sałatki jarzynowej i słynnej mieszanki z marchewką pokrojoną w kostkę. Ziarnko do ziarnka, a zbierze się całkiem dużo przepisów na jeszcze ciekawsze zastosowanie strączka. Poznajcie je razem z nami.
Dla kogo?
Groszek uważany jest za jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Korzystajcie z tej możliwości, kiedy kiszki marsza grają, a nie macie zbyt wiele czasu na szykowanie wykwintnego obiadu. Nie każdy jest kucharzem z powołania, a zapas zielonego groszku znacznie ułatwi i uprzyjemni codzienne przygotowywanie posiłków.
Na jaką okazję?
Niespodziewani goście zapowiedzieli się, że wpadną w odwiedziny za pół godziny? Chwytajcie za groszek, by w kilkanaście minut zrobić wyborną sałatkę z dodatkiem jajka i czerwonej cebuli. Zanim usłyszycie dzwonek do drzwi, będziecie już relaksować się przy filiżance ulubionej herbaty. Groszek stanie się Waszym wiernym sprzymierzeńcem. W lecie przyrządzicie wyśmienite, zielone chłodniki, a w zimie z mrożonego groszku, przygotujcie rozgrzewające kremy groszkowe i zupy jarzynowe.
Czy wiesz, że?
Groszek został odkryty na terenach Chin oraz Indii. Do dziś można trafić na dziko rosnące rośliny na południu i zachodzie Azji. Do Europy groszek zawitał w średniowieczu, a jednym z jego słynnych wielbicieli był francuski władca Ludwik XIV – Król Słońce.
Dla urozmaicenia:
Wart degustacji jest groszek cukrowy. Ojczyzną tej odmiany również są Chiny. Co w niej takiego niezwykłego? Jest na tyle delikatna, że można spożywać ją wraz ze strąkami. Okażą się one atrakcyjnym uzupełnieniem orientalnych potraw smażonych oraz zup, w tym ramenu.