Przepisy na Groszek
63 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Groszek
Potrawom brakuje kolorytu? Czas dorzucić do nich hojną porcję groszku. Piękna, zielona barwa niewielkich, okrągłych nasion pomoże w tworzeniu kulinarnych dzieł sztuki. Kusić będą zarówno wyglądem, jak i smakiem. Groszek włączajcie nie tylko do sałatki jarzynowej i słynnej mieszanki z marchewką pokrojoną w kostkę. Ziarnko do ziarnka, a zbierze się całkiem dużo przepisów na jeszcze ciekawsze zastosowanie strączka. Poznajcie je razem z nami.
Dla kogo?
Groszek uważany jest za jedyne warzywo strączkowe, które można jeść na surowo. Korzystajcie z tej możliwości, kiedy kiszki marsza grają, a nie macie zbyt wiele czasu na szykowanie wykwintnego obiadu. Nie każdy jest kucharzem z powołania, a zapas zielonego groszku znacznie ułatwi i uprzyjemni codzienne przygotowywanie posiłków.
Na jaką okazję?
Niespodziewani goście zapowiedzieli się, że wpadną w odwiedziny za pół godziny? Chwytajcie za groszek, by w kilkanaście minut zrobić wyborną sałatkę z dodatkiem jajka i czerwonej cebuli. Zanim usłyszycie dzwonek do drzwi, będziecie już relaksować się przy filiżance ulubionej herbaty. Groszek stanie się Waszym wiernym sprzymierzeńcem. W lecie przyrządzicie wyśmienite, zielone chłodniki, a w zimie z mrożonego groszku, przygotujcie rozgrzewające kremy groszkowe i zupy jarzynowe.
Czy wiesz, że?
Groszek został odkryty na terenach Chin oraz Indii. Do dziś można trafić na dziko rosnące rośliny na południu i zachodzie Azji. Do Europy groszek zawitał w średniowieczu, a jednym z jego słynnych wielbicieli był francuski władca Ludwik XIV – Król Słońce.
Dla urozmaicenia:
Wart degustacji jest groszek cukrowy. Ojczyzną tej odmiany również są Chiny. Co w niej takiego niezwykłego? Jest na tyle delikatna, że można spożywać ją wraz ze strąkami. Okażą się one atrakcyjnym uzupełnieniem orientalnych potraw smażonych oraz zup, w tym ramenu.