Risotto z bekonem i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z bekonem i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 plastrów

4 łyżki

1 sztuka

800 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.

Krok 2

Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.

Krok 3

Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.

Krok 5

Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej