Risotto z bekonem i zielonym groszkiem
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
800 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
5 plastrów
300 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.
Krok 2
Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.
Krok 3
Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 4
Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.
Krok 5
Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej