Risotto z bekonem i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z bekonem i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 plastrów

4 łyżki

1 sztuka

800 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.

Krok 2

Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.

Krok 3

Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.

Krok 5

Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej