Risotto z bekonem i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z bekonem i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

97 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

5 plastrów

300 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.

Krok 2

Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.

Krok 3

Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.

Krok 5

Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej