Risotto z bekonem i zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z bekonem i zielonym groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 plastrów

4 łyżki

1 sztuka

800 mililitrów

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozpuść margarynę i zeszklij pokrojoną cebulę. Boczek pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli – smaż razem 3 minuty.

Krok 2

Do garnka wsyp ryż i dokładnie wymieszaj z boczkiem i cebulą.

Krok 3

Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Ryż zalej 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Kostkę rosołową Knorr posiekaj na desce i wsyp do ryżu.

Krok 5

Na końcu dodaj zielony groszek i wymieszaj z ryżem. Gotuj do momentu całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Gotowe risotto nałóż na talerze i posyp płatkami parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z bekonem i zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej