
Składniki
3 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
4 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Pory oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy na masło i przesmażamy mieszając przez kilka minut.
Krok 2
Dodajemy ryż. Smażymy, aż stanie się przezroczysty.
Krok 3
Wlewamy wino. Mieszamy, aż odparuje.
Krok 4
Przygotowujemy bulion z kostki Knorr i 2 szklanek wrzątku.
Krok 5
Dolewamy do ryżu po chochelce bulionu, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Krok 6
Dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Podajemy posypane parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej