Risotto z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dynię pokrój w nieco większą kostkę i smaż razem z cebulą.

Krok 2

Wsyp ryż, dokładnie wymieszaj i zalej winem. Podgrzewaj do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie wlej 500 ml wody, zagotuj i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3

Ryż gotuj do momentu wchłonięcia prawie całego płynu. W tym momencie zdejmij garnek z gazu, przykryj go i odstaw na bok na 5 minut, aby ryż wchłonął resztę płynu.

Krok 4

Po tym czasie odkryj garnek i wymieszaj ryż ze startym parmezanem. Gotowe risotto rozłóż na talerze i posyp pokruszonym serem oraz płatkami migdałów. Udekoruj gałązką świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Risotto z warzywami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniąRisotto z dynią

Risotto, włoski klasyk z północy Włoch, jadany jest na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Wszystkie odmiany tego dania łączy jednak jedno – gęsta, kremowa konsystencja, którą nadają mu odpowiednie nasiona ryżu. Ryż używany do risotto to odmiany arborio albo carnaroli – łatwo je rozpoznać, ponieważ ziarna są krótkie i grube. Najpierw podsmaż cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Użyj dowolnego rodzaju: hokkaido, piżmowej albo zwyczajnej. Do warzyw wsyp ryż, podsmaż chwilę, zalej winem i zaczekaj, aż alkohol odparuje, a następnie dołącz bulion. Możesz dodatek bulionu podzielić na porcje i dolewać go stopniowo, żeby ryż wchłonął odpowiednią ilość płynu – zyska wtedy idealną konsystencję. Ziarna powinny być al dente, a sos kremowy. Odstaw danie na chwilę, przed podaniem posypując wierzch startym parmezanem albo innym wyrazistym w smaku twardym serem. Risotto z dynią podawaj z serem pleśniowym typu gorgonzola i płatkami migdałów. Każdą porcję udekoruj gałązką świeżego tymianku. Pachnie i smakuje wspaniale – polecamy!