
Składniki
300 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
500 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dynię pokrój w nieco większą kostkę i smaż razem z cebulą.
Krok 2
Wsyp ryż, dokładnie wymieszaj i zalej winem. Podgrzewaj do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie wlej 500 ml wody, zagotuj i dodaj kostkę Knorr.
Krok 3
Ryż gotuj do momentu wchłonięcia prawie całego płynu. W tym momencie zdejmij garnek z gazu, przykryj go i odstaw na bok na 5 minut, aby ryż wchłonął resztę płynu.
Krok 4
Po tym czasie odkryj garnek i wymieszaj ryż ze startym parmezanem. Gotowe risotto rozłóż na talerze i posyp pokruszonym serem oraz płatkami migdałów. Udekoruj gałązką świeżego tymianku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z dynią
Risotto, włoski klasyk z północy Włoch, jadany jest na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Wszystkie odmiany tego dania łączy jednak jedno – gęsta, kremowa konsystencja, którą nadają mu odpowiednie nasiona ryżu. Ryż używany do risotto to odmiany arborio albo carnaroli – łatwo je rozpoznać, ponieważ ziarna są krótkie i grube. Najpierw podsmaż cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Użyj dowolnego rodzaju: hokkaido, piżmowej albo zwyczajnej. Do warzyw wsyp ryż, podsmaż chwilę, zalej winem i zaczekaj, aż alkohol odparuje, a następnie dołącz bulion. Możesz dodatek bulionu podzielić na porcje i dolewać go stopniowo, żeby ryż wchłonął odpowiednią ilość płynu – zyska wtedy idealną konsystencję. Ziarna powinny być al dente, a sos kremowy. Odstaw danie na chwilę, przed podaniem posypując wierzch startym parmezanem albo innym wyrazistym w smaku twardym serem. Risotto z dynią podawaj z serem pleśniowym typu gorgonzola i płatkami migdałów. Każdą porcję udekoruj gałązką świeżego tymianku. Pachnie i smakuje wspaniale – polecamy!