Risotto z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z dynią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

500 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dynię pokrój w nieco większą kostkę i smaż razem z cebulą.

Krok 2

Wsyp ryż, dokładnie wymieszaj i zalej winem. Podgrzewaj do momentu, aż alkohol odparuje. Następnie wlej 500 ml wody, zagotuj i dodaj kostkę Knorr.

Krok 3

Ryż gotuj do momentu wchłonięcia prawie całego płynu. W tym momencie zdejmij garnek z gazu, przykryj go i odstaw na bok na 5 minut, aby ryż wchłonął resztę płynu.

Krok 4

Po tym czasie odkryj garnek i wymieszaj ryż ze startym parmezanem. Gotowe risotto rozłóż na talerze i posyp pokruszonym serem oraz płatkami migdałów. Udekoruj gałązką świeżego tymianku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z dyniąRisotto z dynią

Risotto, włoski klasyk z północy Włoch, jadany jest na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Wszystkie odmiany tego dania łączy jednak jedno – gęsta, kremowa konsystencja, którą nadają mu odpowiednie nasiona ryżu. Ryż używany do risotto to odmiany arborio albo carnaroli – łatwo je rozpoznać, ponieważ ziarna są krótkie i grube. Najpierw podsmaż cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Użyj dowolnego rodzaju: hokkaido, piżmowej albo zwyczajnej. Do warzyw wsyp ryż, podsmaż chwilę, zalej winem i zaczekaj, aż alkohol odparuje, a następnie dołącz bulion. Możesz dodatek bulionu podzielić na porcje i dolewać go stopniowo, żeby ryż wchłonął odpowiednią ilość płynu – zyska wtedy idealną konsystencję. Ziarna powinny być al dente, a sos kremowy. Odstaw danie na chwilę, przed podaniem posypując wierzch startym parmezanem albo innym wyrazistym w smaku twardym serem. Risotto z dynią podawaj z serem pleśniowym typu gorgonzola i płatkami migdałów. Każdą porcję udekoruj gałązką świeżego tymianku. Pachnie i smakuje wspaniale – polecamy!