Risotto szafranowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto szafranowe

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

50 gramów

25 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

125 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, dodać niteczki szafranu, wymieszać, zagotować i zostawić na maleńkim ogniu, żeby bulion ciągle był gorący.

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez 2 minuty. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu.

Krok 3

Jak ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy starty ser, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej