Risotto szafranowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto szafranowe

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 litr

1 łyżeczka

20 gramów

1 łyżka

50 gramów

125 mililitrów

25 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, dodać niteczki szafranu, wymieszać, zagotować i zostawić na maleńkim ogniu, żeby bulion ciągle był gorący.

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez 2 minuty. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu.

Krok 3

Jak ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy starty ser, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej