Risotto szafranowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto szafranowe

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

50 gramów

25 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

125 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, dodać niteczki szafranu, wymieszać, zagotować i zostawić na maleńkim ogniu, żeby bulion ciągle był gorący.

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez 2 minuty. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu.

Krok 3

Jak ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy starty ser, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej