Risotto szafranowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto szafranowe

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

50 gramów

25 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

125 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, dodać niteczki szafranu, wymieszać, zagotować i zostawić na maleńkim ogniu, żeby bulion ciągle był gorący.

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Podsmażamy drobno posiekaną cebulkę przez 2 minuty. Wsypujemy ryż, mieszamy, zwiększamy maksymalnie ogień i wlewamy wino, mieszamy aż płyn zostanie wchłonięty. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy szafranowy bulion. Wlewamy po jednej chochli, mieszamy czekając aż ryż wchłonie całość i dopiero wtedy dodajemy kolejną porcję złocistego płynu.

Krok 3

Jak ryż będzie już miękki, zdejmujemy patelnię z palnika i dosypujemy starty ser, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto szafranowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej