Co to jest burek turecki? Jak zrobić?
Burek po turecku to jeden z najpopularniejszych bałkańskich przysmaków. Co to jest burek turecki i jak go przygotować we własnej kuchni? Sprawdźcie, co to jest burek znany z kuchni tureckiej.
Burek turecki – co to jest?
Co to jest turecki burek? Z czego powstaje turecki burek? Co to jest za danie i skąd się wywodzi? Ta potrawa to rodzaj placka powstającego z półfrancuskiego ciasta filo lub yufka podawanego z nadzieniem z mięsa mielonego i białego sera, lub ze szpinakiem. Nazwa potrawy pochodzi od czasownika bur oznaczającego zakręcać lub zawijać. Burek jest charakterystycznym daniem Bałkanów popularnym nie tylko we wszystkich krajach arabskich, ale również w kuchni śródziemnomorskiej.
Jak zrobić burek po turecku?
Zastanawiacie się, jak zrobić turecki burek? Do przygotowania tej potrawy potrzebne jest gotowe ciasto filo, mleko, jajka, czosnek, cebula, ser feta, szpinak, pieprz, oliwa z oliwek, a opcjonalnie też gazowana woda i czarnuszka. Cebulę należy drobno posiekać i przesmażyć na oliwie, dodać czosnek, szpinak i przyprawić farsz, a później odstawić go do lekkiego wystudzenia i dodać pokruszoną fetę. Na blaszce ułożyć płaty ciasta filo, posmarować je mieszanką oliwy, mleka i jajka, przykryć kolejnym płatem ciasta, a następnie nałożyć farsz i nakryć dwoma płatami ciasta filo. Wierzch posmarować mieszanką mleka, oliwy i jajek. Tak przygotowane placki należy piec 25-30 minut.
Wiecie już, co to jest burek po turecku i jak go zrobić, ale do czego podawać ten placek? Burek pasuje do pieczonego mięsa, np. do shoarmy, orientalnego kurczaka lub warzywno-mięsnych dań typu chili con carne.
Komentarze (0)